Minskar Datorspel Stress? Allt du bör Veta

controller 2618897 1280

Gaming, tv-spel, datorspel marknadsförs ofta som ett roligt sätt att koppla av och koppla av från livet. Men kan spelandet av datorspel faktiskt lindra stress?

Svaret är inte så entydigt. Vissa studier har funnit att datorspel minskar stress, medan andra kan framkalla stress som tävlingsspel där du spelar för att vinna, och om du förlorar upplever du negativa konsekvenser.

I den här artikeln tittar vi på hur datorspel kan ge stresslindring, varför de kan orsaka stress och föreslå effektiva sätt att minska stress som inte involverar spelande.

De negativa effekterna av stress

Stressens inverkan på vårt fysiska och psykiska välbefinnande är betydande. Det har visat sig orsaka eller förvärra flera sjukdomar och sjukdomar inklusive muskelspänningar, huvudvärk, gastrointestinala problem, hjärt-kärlsjukdomar, diabetes, högt blodtryck och stroke.

Stress kan också öka risken för psykisk hälsa problem som depression, ångest, missbruk och sömnproblem. Är tv-spel ett sätt att minska stress och risken för fysisk och psykisk ohälsa eller gör de det värre?

Hur kan datorspel minska stress?

Låt oss titta på några av fördelarna med att spela datorspel och hur de kan lindra stress:

Datorspel är avkopplande

Efter en lång och stressig dag på jobbet eller i skolan kan det vara ett bra sätt att koppla av och varva ner att ta upp kontrollen och spela några omgångar av ditt favoritspel.

Datorspel erbjuder eskapism

Att fördjupa sig i ett datorspel kan vara en avledning från verkliga problem och oönskade tankar som orsakar dig stress. Spel kan vara en flykt till en annan värld, en psykologisk avskildhet som kan minska stress.

Datorspel bygger motståndskraft

Datorspel med ett starkt socialt inslag, särskilt spel för flera spelare som kräver samarbete, kommer att göra det möjligt för dig att skapa meningsfulla kontakter. Att ha ett stödnätverk kan kännas stärkande och hjälpa dig att bygga motståndskraft mot stress.

Datorspel är roliga

De flesta datorspel är roliga och engagerande. Spel producerar en frisättning av dopamin (det lyckliga hormonet) som kommer att få dig att må bra och hjälpa dig att hantera stressen i vardagen.

Datorspel är givande

Många datorspel är en utmaning – när nivåer är klara eller utmärkelser tjänat in – och ge dig omedelbara belöningar för att du har övervunnit det. Detta ger en känsla av prestation som kan ha avstressande fördelar.

Datorspel skapar ett flödestillstånd

Spel är en uppslukande aktivitet som kan få dig till ett flödestillstånd, liknande meditation. Du är helt närvarande i det du gör och inget annat spelar roll. Detta sinnestillstånd kan vara en stor stressavlastare.

Datorspel bygger färdigheter

Datorspel kan förbättra problemlösningsförmåga och logik. Dessa verktyg kan användas för att lösa problem och övervinna hinder i ditt dagliga liv som kan hjälpa till att lindra stressiga situationer.

Datorspel är ett kreativt utlopp

Spel kan vara ett utlopp för självuttryck och kreativitet som kan hjälpa till att lindra stress. Datorspel som Minecraft låter dig tänka utanför ramarna och designa vad du vill – himlen är gränsen.

Läs mer om de positiva effekterna av videospel i vår artikel.

Hur kan datorspel orsaka stress?

Även om datorspel kan vara en effektiv form av stresslindring, finns det flera sätt som gameplay kan öka stressnivåerna på:

Spelgemenskaper kan vara dåliga miljöer

Många spelgemenskaper är vänliga och stödjande, men det finns en mörk sida av spelande. Spelare kan utsättas för toxicitet, diskriminering och trakasserier som kan orsaka höga nivåer av stress och ångest.

Överdrivet spel kan leda till spelstörning

Att spela tv-spel med måtta kan vara en bra stressbekämpning, men det finns risker med överdrivet spelande. Ett ökande antal människor – omkring 3 % av världens 3,2 miljarder spelare – lider av spelstörning, ett beteendeberoende som erkänns av Världshälsoorganisationen.

Forskning har funnit en högre nivå av kronisk och vardaglig stress rapporterad bland unga män med spelstörning. Kolla in våra riktlinjer för skärmtid för att hjälpa dig att hålla ditt spelande i den sunda zonen.

Köp i spelet kan orsaka hasardspelsproblem

Gränserna blir alltmer suddiga mellan spel och hasardspel, med datorspel som innehåller många spelliknande funktioner. Spel märkta som ”gratis att spela” är designade för att få spelare att spendera så mycket pengar som möjligt. Detta kan leda till spelproblem, ekonomiska problem, familjekonflikter och stress.

Mycket konkurrenskraftigt spel kan vara stressigt

Många datorspel är mycket konkurrenskraftiga, vilket (som nämnts ovan) kan ge en känsla av prestation när du presterar bra. Men det kan också vara demotiverande och orsaka stress när du presterar dåligt.

Eskapism är ingen långsiktig lösning

Även om spel kan ta dig bort från stressen i ditt liv en kort stund, så fort spelet är slut dina problem finns kvar. Stress är något du behöver lära dig att hantera på hälsosamma sätt, istället för att fly från det med tv-spel. Se våra tips nedan.

7 sätt att hantera stress utan spel

Även om datorspel kan hjälpa till att lindra stress om de spelas med måtta, erbjuder de inga lösningar. Det finns andra sätt att hantera stress, så att du känner dig gladare och mer tillfredsställd:

Träning – Fysisk aktivitet har visat sig vara en stressavlastare och den är lättillgänglig. Hitta en träning du tycker om – gå till gymmet, gå med i en gruppklass, gå ut med ditt husdjur eller bara gå ut i naturen – och gör det till en del av din vanliga rutin.

Utöva tacksamhet – Att vara tacksam för det du har kommer att hjälpa till att flytta ditt perspektiv från negativt till positivt. Att utöva tacksamhet har visat sig ha fördelar för stressavbrytande och det är lätt att göra. Erkänn ett par saker du är tacksam för, inklusive de du kan ta för givna, särskilt de aspekter av ditt liv du kan kontrollera.

Hjälp andra – Volontärarbete kan hjälpa dig att komma bort från att se världen genom din egen lins. Genom att stödja andra människor kommer du att inse att du inte är den enda som hanterar utmaningar. Det kan hjälpa dig att må bättre och minska stressen du upplever.

Skriv ner – Att skriva ner vad som pågår i ditt huvud kan göra det möjligt för dig att bearbeta dina tankar och upplevelser. Det hjälper dig också att utforska olika synpunkter och lösningar så att du kan fokusera på det du kan kontrollera och släppa de saker du inte kan.

Ring en vän – Det gamla talesättet ’ett problem delat är ett halverat problem” är fortfarande mycket relevant idag. Hitta någon (eller flera personer) som du kan lita på för att ge ett lyssnande öra och ge perspektiv när du känner dig stressad.

Hitta en kreativ hobby – Ta del av en kreativ aktivitet (som att lära dig en språk, spela ett instrument eller måla) som ger dig en paus från stress men inte dövar den helt. Efteråt kommer du tillbaka laddad och utvilad redo att ta itu med utmaningarna i ditt liv direkt.

Meditation – Att ta sig tid att meditera och fokusera på din andning hjälper din kropp att slappna av och förbättra ditt känslomässiga välbefinnande. Det hjälper till att tysta strömmen av tankar som kan tränga ihop ditt huvud och orsaka stress genom att kanalisera din uppmärksamhet till något mer lugnande.

Lämna ett svar

Du kanske också undrar

  • 15 Anledningar till att Folk Spelar Datorspel

  • 11 Positiva Effekter av Datorspel

  • De Negativa Effekterna av Datorspel – 10 Symtom

  • Fördelar och nackdelar med Datorspel – Allt du bör Veta

  • Vad är E-sport Betting? Allt du bör Veta!

  • Hur man tar bort ditt Minecraft-konto

  • Vad är Roblox? En komplett Guide

  • Så här tar du bort ditt Call of Duty (Activision)-konto

  • Så här tar du bort ditt Xbox Live-konto