Orsakar Datorspel Ångest? Allt du bör Veta!

joystick 2346237 1280

Ångest är ett vanligt symptom hos spelmissbrukare. När mentalvårdspersonal behandlar spelstörningar behandlar de ofta underliggande ångest, vilket denna studie fann 92 % av alla fall av spelstörning så uppvisade patienterna också ångest.

Detta leder till en fråga: orsakar datorspel ångest?

Även om det inte finns några vetenskapliga bevis att visa datorspel orsakar ångest direkt är de två säkerligen korrelerade.

Detta betyder att datorspel kanske inte orsakar ångest direkt. Men många människor vänder sig till tv-spel som en tillflyktsort från sin stress och ångest, vilket kan förvärra deras ångest.

I den här artikeln kommer vi att titta på förhållandet mellan videospel och ångest och hur de två fungerar med varandra.

I debatten om tv-spel och ångest blir frågan ofta: Vad kom först, spelstörningen eller ångesten?

Spelar du datorspel för att fly från stressen av ångest, eller är du så orolig för att du spelar tv-spel så mycket?

Det är en fråga som vi måste lösa för varje fall individuellt. För vissa människor är spel en av de främsta anledningarna till att de upplever ångest, men för de flesta, vi arbetar med, blir tv-spel en flykt från verkligheten.

Att spela videospel och andra beroendeframkallande beteenden är ofta en tillflyktsort från plågsamma tankar och ångest och erbjuder ett sätt att slippa behöva hantera problem i ditt liv som orsakar dig ångest. Som ett resultat av detta verkar dina problem smälta bort.

Men problemet med det är att de underliggande problemen kvarstår. Du utrotade inte din ångest och andra problem, men du har bedövat dem tillfälligt.

I I det här fallet kan datorspel bli en missanpassad strategi för att hantera din ångest som gör din ångest ännu värre med tiden.

Korrelationen mellan datorspel och ångest

Korrelationen mellan datorspel och ångest är mycket djupare än du kanske tror.

Många människor som lider av ångest är mycket mer mottagliga för att bli spelberoende än andra som inte gör det.

Människor som är genetiskt disponerade för ångest och nervösa beteenden finner ofta spel som en hanteringsekanism. Många som har ångest har också en personlighetstyp som är mer benägna att få ångest. Denna personlighetstyp har vanligtvis höga nivåer av neuroticism, vilket är ett av de fem stora personlighetsdragen.

Människor med högre nivåer av neuroticism är mer benägna att utveckla en spelstörning. Människor som är mer nervösa och lider av stress tenderar att dras till tv-spel oftare. Detta betyder dock inte att oroliga människor också är mer benägna att spela tv-spel.

Spel är en form av flykt som kan hjälpa du glömmer dina problem, och det kan hjälpa dig att minska din ångest, åtminstone enligt vissa studier.

Den lättnad du skulle finna från datorspel för din ångest kommer dock att vara kortvarig. Den underliggande orsaken till att du är orolig kommer fortfarande att finnas där, oavsett om det är en livssituation, stressiga händelser, hög neuroticism eller andra orsaker. Dessutom gör det också mer benägna att utveckla spelstörningar.

Den enda lärdomen vi kan ta med oss ​​från allt detta är: datorspel kanske inte orsakar ångest direkt, men de kan förvärra den avsevärt om videospel används som behandling för ångest om de spelas överdrivet.

Några av huvudorsakerna till att människor lider av ångest är:

 • Kronisk stress
 • Trauma
 • Personlighet och personlighetsdrag
 • Andra psykiska problem
 • Läkemedel
 • Alkohol
 • Sjukdom

 

Oftast lider många människor av ångest på grund av sina personligheter egenskaper. Tyvärr är detta genetiskt disponerat, så detta är en obehaglig livssituation som de måste hantera för många människor som lider av ångest.

För andra orsakas ångest av uppbyggnaden av livsproblem. Det kan till exempel vara svåra händelser, stressiga situationer, negativa upplevelser i livet, trauman och ofta en kombination av allt som kan leda till ångest på lång sikt.

En av de mest olyckliga sakerna med spel och ångest är att datorspel erbjuder en enkel och bekväm utgång från den svåra situation som orsakas av ångest. Men tyvärr skapar detta andra problem, såsom ett förvärrat fall av ångest och andra psykiska problem och problem med fysisk hälsa.

Datorspel i sig orsakar inte direkt ångest. De flesta som har ångest och spelar tv-spel var närvarande mycket tidigare än spelproblemet utvecklades.

Kan datorspel hjälpa mot ångest?

Datorspel kan lindra ångestsymtom och kan hjälpa dig att återhämta dig på kort sikt om du spelar tv-spel. Det är ett effektivt sätt att fly dina problem, men bara på en kort period.

Och det är där problemen kommer in.

TV-spel kan vara mycket beroendeframkallande, och eftersom de effektivt kan lindra ångest på kort sikt hamnar de i blir det primära problemet istället.

Eftersom videospel är så beroendeframkallande och lättillgängliga kan du börja vända dig för mycket mot dem, vilket kan orsaka datorspelsberoende.

Och som du kanske redan vet kan spelstörning orsaka ytterligare skada på din mentala och fysiska hälsa. Videospelsberoende har en massa negativa effekter på ditt mentala och fysiska välbefinnande, inklusive:

 • Uttorkning
 • Atrofi för fysisk hälsa
 • Utmattning
 • Dålig sömn
 • Fetma
 • Aggression
 • Brist på motivation
 • Social ångest
 • Depression
 • Dålig känslomässig reglering
 • Självmordstankar

Sammanfattningsvis visar det aktuella forskningsorganet att videospel, med måtta, kan lindra några av dina ångestsymtom. Däremot kan överdrivet spelande orsaka alla typer av andra psykiska problem, och det kan göra din ångest ännu värre, så det är bäst att fortsätta med försiktighet när du använder spel som en behandling för din ångest.

Vad ska jag göra om jag har ångest?

Det mest effektiva sättet att minska eller försöka bekämpa din ångest är att överväga terapi. Det finns dock andra sätt som du kan använda, som att prova meditation eller andra hobbyer som kommer att hålla dig jordad och ta pauser medan du spelar.

Låt oss dela upp varje metod för att se vilken som är bäst för att minska din ångest och samtidigt hålla oss borta från att bli beroende av tv-spel.

Terapi

Terapi är ditt bästa tillvägagångssätt i det här fallet. Men om du bestämmer dig för att prata med en terapeut kommer du att ha en plan som är gjord specifikt för ditt fall. Det är mycket viktigt eftersom inte alla fall är lika, och dina orsaker till ångest kan skilja sig från någon annans.

Håll ditt spelande i schack

En annan viktig sak du behöver göra om du har ångest och gillar att spela tv-spel för att behandla det är att behålla ditt spelande i schack.

Det skulle hjälpa om du hindrade dig från att bli beroende av tv-spel, vilket kommer att få dig att ha andra problem som kommer med spelberoende.

En viktig sak här är att hålla pauser medan du spelar och se till att du inte spelar för mycket. Försök att hålla ditt spelande till 2 timmar per dag eller mindre, och helst inte varje dag.

Prova hobbyer och meditation

Ett av de viktigaste sätten att hantera eller minska din ångest är att hålla dig själv jordad.

Detta betyder att du bör hålla dig mer uppkopplad med världen omkring dig. Ju mer närvarande du är i det aktuella ögonblicket, desto bättre kommer du att kunna hantera dina tankar och känslor.

Meditation kan vara otroligt hjälpsamt, särskilt mindfulness-meditation. Men du kan också prova andra avkopplande hobbies istället för att spela som din bästa metod för att lindra din ångest.

Lämna ett svar

Du kanske också undrar

 • 15 Anledningar till att Folk Spelar Datorspel

 • 11 Positiva Effekter av Datorspel

 • De Negativa Effekterna av Datorspel – 10 Symtom

 • Fördelar och nackdelar med Datorspel – Allt du bör Veta

 • Vad är E-sport Betting? Allt du bör Veta!

 • Hur man tar bort ditt Minecraft-konto

 • Vad är Roblox? En komplett Guide

 • Så här tar du bort ditt Call of Duty (Activision)-konto

 • Så här tar du bort ditt Xbox Live-konto