Hur man stoppar TikTok-beroende?

Hur man stoppar TikTok-beroende?

Även om TikTok är en populär plattform för sociala medier, kan den vara mycket beroendeframkallande och leda till att individer kämpar med TikTok-beroende.

Många användare – särskilt tonårsflickor – spenderar för mycket tid på att konsumera tvångsmässigt innehåll till nackdel för andra intressen och aktiviteter, deras utbildning, relationer och mental hälsa och välbefinnande.

I den här artikeln tar vi en närmare titt på TikTok för att hjälpa dig förstå mer om app, riskerna och varför TikTok är så beroendeframkallande.

Få omedelbar hjälp för din älskades TikTok-beroende. Boka ett gratis Gameplan-samtal nu för att ta reda på om vårt program passar dig.

Vem använder TikTok?

TikTok är en app för att skapa och dela video innehåll. Sedan lanseringen 2017, och efterföljande sammanslagning med Musical.ly 2018, har den blivit en av världens största sociala medieplattformar.

Det finns för närvarande en miljard användare över hela världen, mer än 100 miljoner i USA och 23 miljoner i Storbritannien.

TikTok är förbjudet i fem länder – Kina, Indien, Pakistan, Indonesien och Bangladesh – av olika skäl, inklusive främjande av oanständighet och nätmobbning. Douyin, den kinesiska versionen av TikTok, är den enda tillåtna versionen i Kina. Som svar på den ryska invasionen av Ukraina 2022 har TikTok förbjudit nya ryska inlägg och livestreams.

TikTok är mest populärt bland tonåringskvinnor i åldern 10 till 19 som står för 16,4 % av de aktiva användarna i USA. Kvinnor i åldern 30 till 39 var den näst största gruppen, som representerade 13,8 % av användarna. För alla åldersgrupper är fördelningen mellan kvinnor och män cirka 60%/40%.

Varför är TikTok så populärt?

Den främsta anledningen till att TikTok är så populärt är uppenbart så fort du öppnar appen. Till skillnad från andra sociala plattformar är det första du ser inte ett flöde av dina vänners inlägg, utan en knapp som heter ”För dig”. Den erbjuder den typ av innehåll du vill se med hjälp av en algoritm baserad på videor du har sett eller interagerat med tidigare. Och innehållet tar aldrig slut.

De korta videorna som är tillgängliga på TikTok kan få tittarna att förlora timmar av sin dag till plattformen. Data som delas av TikTok i januari 2022 avslöjade att den genomsnittliga användaren tillbringar en timme och 25 minuter på plattformen varje dag och öppnar appen för att titta på videor 17 gånger om dagen. Många användare spenderar mycket längre tid på plattformen.

Vad gör TikTok så beroendeframkallande?

För de flesta, TikTok är en ofarlig distraktion från vardagen men för andra kan det bli lika beroendeframkallande som droger eller alkohol.

Dr Julia Albright, digital sociolog och föreläsare vid University of Southern California (USC), förklarar att TikTok har antagit samma principer som har gjort spelberoende. I psykologiska termer är det känt som ”slumpmässig förstärkning” (ibland vinner du, ibland förlorar du – precis som en spelautomat) vilket är hur plattformar som TikTok är utformade.

Dr Albright säger att på sätt och vis hon blev beroende av TikTok första gången hon använde det. Hon började titta på 15 sekunder långa videor en eftermiddag och tappade helt koll på tiden:

”När du rullar … ibland se ett foto eller något som är förtjusande och det fångar din uppmärksamhet. Och du får den där lilla dopaminträffen i hjärnan … i hjärnans njutningscentrum. Så, du vill fortsätta rulla.”

Det är inte bara att titta på videoinnehåll som får hjärnan att släppa må bra neurokemikalier som dopamin och serotonin. När en TikTok-användare får en gilla, kommentera, dela, spara, visa eller följ, kan det släppa samma känslor av eufori. Med tiden blir hjärnan beroende av denna typ av stimulans för att framkalla njutning och den behöver fler och fler TikTok-videor och engagemang för att få samma spänning. Att ångra skadan på hjärnan på grund av TikTok och annat beroende av sociala medier kan ta månader att rätta till och till och med leda till missbruk.

Risker förknippade med TikTok

Förutom beroende finns det ett antal andra risker kopplade till överanvändning av TikTok:

Lägre uppmärksamhetsförmåga

En stor oro är vilken ständig interaktion med digitala teknik, som TikTok, gör med hjärnan, särskilt unga hjärnor som fortfarande utvecklas. Dr Julia Albright säger att ”vår uppmärksamhetsförmåga minskar”.

Utbildnings- och karriärmöjligheter

Överanvändning av TikTok kan ta bort uppmärksamheten från att lära sig, läsa och göra läxor. Konsekvenserna är sämre prestationer och lägre betyg i skolan, och i slutändan färre karriärmöjligheter senare i livet.

Försummelse av andra intressen och aktiviteter

Konstant rullning genom videoinnehåll är en distraktion från andra intressen och aktiviteter som kan hjälpa unga människor att utveckla självförtroende och livsfärdigheter, att skapa en stark grund för en lycklig och tillfredsställd framtid.

Familjekonflikt

För mycket tid som spenderas på TikTok kan orsaka familjekonflikt. Föräldrar kan bli oroliga för att för mycket skärmanvändning påverkar deras barns utbildning och sociala utveckling negativt. Konstanta argument kan leda till sammanbrott i relationer.

Fysisk hälsa

Barn och tonåringar som tillbringar timmar framför en skärm har lägre nivåer av fysisk kondition, högre fetma och mindre hälsosamma matvanor än barn som spenderar mindre tid på att scrolla genom sociala medieplattformar.

Psykisk hälsa och välbefinnande

En studie bland tonåriga TikTok-användare fann att de som är beroende av TikTok upplever högre frekvens av ångest, stress och depression, och svagare arbetsminne än de som använder appen mer sällan.

Hur man stoppar TikTok-beroende

Om du är orolig för att din son eller dotter är beroende av TikTok, är det dags att vidta åtgärder. Här är ett antal steg du kan ta för att flytta fokus från skärmtid till andra aktiviteter:

Förstå ditt barn

Börja med att fråga ditt barn om TikTok och deras underliggande motiv för att använda appen. Vad driver och motiverar dem? Ställ öppna frågor till dem men argumentera inte med dem; försök att utveckla en koppling, inte skapa spänning. Lär dig vanliga fraser och termer på TikTok för att bättre förstå dem.

Bygg en rapport

Att visa intresse för TikTok utan att döma är en bra början. Att bygga förtroende och relation är nyckeln. Du kan sedan försiktigt knuffa dem mot andra hobbyer och aktiviteter och till och med föreslå att de gör dem tillsammans.

Skapa en plan

Sätt upp mål med ditt barn – ska de sluta använda TikTok helt eller bara minska den tid de spenderar på appen varje dag? För att göra det senare måste du ställa in gränser för användning av skärmtid. Kom överens om dagliga TikTok-gränser med ditt barn och diskutera konsekvenserna av att bryta avtalet.

De kan uppleva abstinensbesvär under de första dagarna. Det är viktigt att vara medveten om dessa symtom och ha strategier på plats för att hantera dem. Nästa steg är att hitta ersättningsaktiviteter.

Utvärdera planen

Vi rekommenderar att du utvärderar din plan en gång i månaden och gör ändringar och justeringar vid behov.

Lämna ett svar

Du kanske också undrar

  • iPhone och dataskydd: Hur man hanterar Personuppgifter och Integritet

  • Hur man bryter YouTube-beroende?

  • Vad du ska Leta Efter i en Speldator? Tips & Råd