Gör Datorspel dig Lat? Allt du bör Veta!

computer games 6578102 1280

Det finns fortfarande en allmän uppfattning att spel är ett slöseri med tid. Många icke-spelare – särskilt föräldrar, lärare och media – har en endimensionell syn på videospel och bara överväga de negativa aspekterna av spel. Så gör datorspel dig lat och är videospel improduktiva?

För många spelare är det det motsatta. Den drivkraft och fokus som man lär sig av att spela videospel kan kanaliseras till andra områden i deras liv. Det kan ge unga människor värdefulla verktyg och färdigheter för att lyckas i sina studier och eftersträva spännande karriärmål.

Den här artikeln tittar på båda sidor av debatten för att hjälpa spelare och föräldrar att förstå hur man kan maximera fördelarna med spel och minimera riskerna med spel.

Att spela datorspel/tv-spel/videospel för skojs skull gör dig inte lat. Men att spela på bekostnad av alla andra hobbyer, aktiviteter och intressen kan vara problematiskt. Det kan leda till bristande motivation och allmän apati på andra områden i livet. Men detta är inte bara begränsat till videospel. Allt som förbrukar din vakna timme – som att arbeta, träna, spela eller dricka – kommer att ha samma negativa inverkan.

Spel är en fantastisk fritidsaktivitet när det spelas med måtta, men överdrivet spelande. kan få dig att strunta i skola, arbete och annat ansvar.

Frågar du dig själv ibland: ”Varför känner jag mig lat efter att ha spelat tv-spel?”

Spel förvränger din uppfattning om ansträngning och belöning

Tv-spel är ett strukturerat sätt att delta i en aktivitet. När du anstränger dig för ett tv-spel blir du snabbt belönad – genom att nå nästa nivå, skaffa ett nytt vapen eller flytta upp på resultattavlan – och det är lätt att känna en känsla av omedelbar tillfredsställelse.

Men utanför spel fungerar inte världen på samma sätt. Du kan behöva anstränga dig mycket för att få tillbaka något som kan kännas nedslående.

Spel är lättillgängligt och bekvämt

Vi har tillgång till videospel dygnet runt, nu när många av oss har en smartphone i fickan. Medan andra saker utanför spelvärlden ofta tar längre tid och är mindre roliga. Bekvämlighet och tillgänglighet är viktiga faktorer för att göra oss lata när vi ställs inför andra ansvarsområden och aktiviteter.

Spel är en säker plats att misslyckas

Om du misslyckas med ett videospel kan du starta om och försöka igen. Men i verkliga livet kan misslyckanden vara permanent och oåterkallelig. Om du till exempel misslyckas på ett prov, kanske du inte kan göra om det. Dessutom innebär dina handlingar mycket större risk.

I den virtuella världen, om du irriterar en annan spelare, kan du ändra ditt namn eller karaktär. Om du gör någon upprörd i vardagen kan det skada ditt rykte eller framtidsutsikter. Spel kommer med mindre risk vilket är en annan anledning till varför vissa människor är omotiverade att minska sin skärmtid.

Det finns en säkerhet i datorspel som du inte kan replikera med något annat: säkerheten för det nya spelet eller omladdningsknappen, där om saker och ting inte går precis som du vill att de skulle gå, kan du bara göra om det, och ingenting av de tidigare misslyckandena skulle finnas kvar.

Spelare kan fästas vid sina spelkaraktärer

Ibland relaterar spelare med depression eller låg självkänsla mer till sin avatar än deras verkliga identitet. Ju mer validering de får för sina spelaktiviteter, desto mindre tid vill de spendera som sig själva. De drar sig mer och mer tillbaka till spel som kan uppfattas som lata av andra som inte förstår deras motivation.

Spel är en stillasittande aktivitet

Ju fler timmar du spenderar böjd över en skärm, desto mer är sannolikt att du fortsätter med det beteendet eftersom det kommer att bli en vana. Med tiden kommer din kropp att vänja sig vid det och du kommer att känna dig mindre motiverad att göra något annat än att spela.

Hur datorspel påverkar din motivation

Även om datorspel kan göra en minoritet av människor lata och omotiverade, är det motsatta sant för majoriteten av spelarna.

Spelare är faktiskt några av de mest motiverade, hårt arbetande och dedikerade människorna som finns. Alla som spenderar lika många timmar varje dag på att studera eller utöva traditionell sport skulle få applåder och uppmuntran, medan e-sportspelare inte uppfattas på samma sätt. Spelare är otroligt engagerade i sitt hantverk, och de förtjänar respekt och erkännande också.

De positiva effekterna av spel inkluderar förbättrad problemlösning och logik, hand-till-öga-koordination, multi-tasking, kognitiva förmågor och lagarbete. Dessa färdigheter kan kanaliseras som en kraft för det goda för att hjälpa spelare att uppnå sina mål i livet. Vad de än vill åstadkomma – att starta ett företag, lära sig ett språk, resa runt i världen eller något annat – kommer energin, fokuset och drivkraften som utvecklats genom spelande stå dem till godo.

Spel ger en känsla av att vakna på morgonen med ett mål: Jag försöker förbättra den här färdigheten. Det finns en rutin och dagliga framsteg som gör ett bra jobb med att ersätta traditionellt arbete.”

Hur man slutar spela överdrivet

Om datorspel får dig att känna dig omotiverad och slö, kan du fortsätta spela för att klara dig. Det är dock viktigt att komma ihåg att du inte är lat eller svag. TV-spel är designade för att vara beroendeframkallande och de släpper ut enorma doser av den må bra signalsubstansen dopamin. Faktum är att en studie fann att mängden dopamin som frigörs när man spelar videospel är som en injektion av amfetamin.

Här är tre praktiska steg för att hjälpa dig, eller någon du bryr dig om, bli mer motiverad:

 • Prioritera rörelse och träning – du kommer att känna dig gladare och mer energisk, och det kommer att ge dig en paus från skärmen.
 • Var medveten när du spelar och när du inte gör det. Bestäm dina gränser och håll dig till dem. Att ställa in en timer eller ett larm kan hjälpa dig att övervaka ditt spelande.
 • Fokusera på dina mål utanför spelandet – använd de färdigheter som spel har lärt dig som strategiskt tänkande och problemlösning för att fullfölja dina verkliga drömmar.

Lämna ett svar

Du kanske också undrar

 • 15 Anledningar till att Folk Spelar Datorspel

 • 11 Positiva Effekter av Datorspel

 • De Negativa Effekterna av Datorspel – 10 Symtom

 • Fördelar och nackdelar med Datorspel – Allt du bör Veta

 • Vad är E-sport Betting? Allt du bör Veta!

 • Hur man tar bort ditt Minecraft-konto

 • Vad är Roblox? En komplett Guide

 • Så här tar du bort ditt Call of Duty (Activision)-konto

 • Så här tar du bort ditt Xbox Live-konto