Orsakar Datorspel Depression? Allt du bör Veta!

player 760184 1280

Tv-spel och depression är två mycket omdebatterade ämnen bland akademiker, föräldrar och media. Debatten består av en fråga: orsakar videospel depression? Eller är spelstörning en följd av depression?

Vad kom först-problemet

När vi försöker förstå sambandet mellan spelandestörning och depression är en av de viktigaste sakerna vi tänker på med problemspelare följande:

Kom spelstörningen först, eller hade du depression innan du utvecklade spelstörningen? Det är en höns och ägg fråga.

Depression är en vanlig komorbiditet med problemspelare. När två sjukdomar är komorbida betyder det att de är mer än bara en samtidig förekomst – istället interagerar de och påverkar varandra.

de vanligaste komorbiditeterna som uppstår vid problemspel inkluderar:

 • Ångest (upp till 92 % av problemspelare har det)
 • Depression (89 %)ADHD (85%)
 • Social ångest (75%)
 • OCD-symtom (75 %)

Som du kan se är ångest, depression och ADHD de vanligaste komorbiditeterna av tv-spelsberoende.

Vissa spelare rapporterar att de vänder sig till spel för att de är deprimerade, men detta kan också göra deras depression värre. Dessutom skapar överdrivet spelande en miljö där individer ofta är isolerade i den fysiska världen, som i deras rum mycket; de kan ha dragit sig tillbaka från vänner och familj, och ofta är motion och träning sparsam. Denna miljö och livsstil kan leda till känslor av depression.

Från vår erfarenhet är varje fall av spelstörning olika; vissa problemspelare kanske inte lider av depression alls, medan andra vänder sig till datorspel för att lindra sina symtom på depression. Å andra sidan utvecklar många spelare depression på grund av sina ohälsosamma spelvanor.

Orsakar datorspel depression?

För närvarande finns det inte många studier som bekräftar att tv-spel orsaka depression direkt. De flesta studier hittills visar oss dock att överdrivet spelande kan leda till depression.

Du måste veta att inte alla videospel och spel kommer att leda till depression. Anta till exempel att du spelar datorspel sporadiskt en timme om dagen eller så. Ändå har du andra aktiviteter i ditt liv som fyller ditt liv, och du har ett övergripande stabilt liv (ett säkert jobb, sunda relationer och hobbyer). I så fall kommer tv-spel förmodligen inte orsaka depression.

Problemet med spel är dock att det kan vara beroendeframkallande.

Om du lider av spelberoende så fastnar du i en ond cirkel av att spela för mycket och inte hinna med andra aktiviteter och vänner. Som ett resultat börjar du försumma skolan eller arbetet, och dina relationer börjar bli lidande.

Resultatet av detta är en försämring av din livskvalitet, vilket leder till depression. Och när du väl har fastnat i den här cykeln kan det vara svårt att bryta sig ur den.

Det är viktigt att veta att om du kämpar med ett spelproblem och upplever depression bör du fokusera på att lösa båda aspekterna av ditt liv. Implementera strategier för att minska ditt överdrivna spelande samtidigt som du tar itu med de bakomliggande orsakerna till din depression.

Minskar videospel depression?

Många spelare vänder sig till att spela tv-spel för att de känner sig stressade eller deprimerade. De använder spel som en form av eskapism för att glömma sina vardagsproblem och livskamper.

Med måtta kan detta vara till hjälp, och video spel kan ge ett sätt att koppla av eller tillfälligt fly. Men det är viktigt att fortsätta med försiktighet, för även om spel kan ge tillfällig lättnad, kommer de inte att lösa problemen. Och ofta skapar du nya.

Till en början kommer du att känna omedelbar lättnad och glädje. Sedan kommer du att släppa ut massor av dopamin, vilket kommer att få dig att längta mer och mer efter spel. Nästa gång du står inför en svår period i ditt liv kommer du att vända dig till spel igen, och innan du vet ordet av kommer du att bli beroende av tv-spel.

Om du vänder dig till videospel istället för att ta itu med dina verkliga problem blir du mer och mer isolerad. Som ett resultat börjar du förlora vänner, dina skol- eller jobbprestationer börjar bli lidande, och oundvikligen börjar din depression bli värre, inte bättre.

Detta är också vad många nya studier bekräftar:

Adams et al. (2019) visar oss att beroendeframkallande beteenden i allmänhet ger oss omedelbar lindring men är skadliga på lång sikt. När människor vänder sig till beroendeframkallande beteenden för att behandla ångest eller depression, blir behandlingen skadlig istället.

Abbas 2020 undersöker spelstörningar och depression. Studien fann att spelstörning och depression förekom samtidigt hos 526 deltagare i studien. Den fann också att de flesta av dessa spelare använde videospel för att lindra depression, vilket gjorde depressionen ännu värre.

 

Ko et al. (2012) var en av de tidigaste studierna för att studera sambanden mellan depression och spel. Den fann att överdrivet spelande av videospel ofta var kopplat till andra psykiska problem som depression, och bevisen visade att spelande förvärrade symptomen.

Om du spelar spel för att fly från världen måste du vara försiktig. Du kan bli beroende av tv-spel väldigt lätt, och när det väl händer kommer du att ha svårt att ta dig ur denna onda cirkel.

Hur definierar du depression?

Innan du bestämmer dig för vad du ska göra härnäst måste du förstå om du är deprimerad eller bara ledsen.

Det är normalt att känna sig nere eller ledsen då och då. Men depression är en mer långvarig känsla av sorg eller deprimerade känslor som gör att du tappar intresset för aktiviteter som du en gång älskade. Det kan också få dig att övergå till beroendeframkallande beteenden som spel.

Andra vanliga symtom på depression inkluderar:

 • Förändringar i aptiten
 • Humörsvängningar
 • Sömnproblem
 • Förlust av energi, trötthet
 • Känslor av värdelöshet
 • Tankar på döden eller självmord

Om du upplever självmordstankar, ring hjälplinjen för suicidprevention direkt!

För att få diagnosen depression måste dessa symtom kvarstå minst två veckor. Och detta är den största skillnaden mellan depression och sorg: depression är ett långvarigt problem som sträcker sig över flera veckor, månader och till och med år, medan sorg kommer att finnas där i några dagar till några veckor.

För en korrekt diagnos, vänligen sök hjälp av en läkare. Du kan hitta en terapeut nära dig i vår katalog.

Typer av depression

Det finns också olika typer av depression:

Episodiska – depressiva episoder kommer och går, och symptomen på denna typ av depression kan vara närvarande i två veckor eller längre åt gången. Dessa avsnitt kan komma vid vissa säsonger eller tider på året, eller så kan de vara kopplade till vissa händelser i ditt liv.

Upprepande – upprepad depression är den typ av depression som uppstår konstant. Detta är kanske den vanligaste typen av depression, och denna typ av depression kan pågå i flera månader eller till och med år innan den diagnostiseras.

Bipolär – bipolär depression är en del av bipolär sjukdom. Denna störning är känd för att ha episoder av extrema toppar och episoder av extrema låga nivåer. När episoden med extrema lågnivåer börjar kallas detta bipolär depression.

 

Måttlig – Allvarlig – svår depression är kopplad till kraftiga symtom på depression som kan få dig att känna att du inte kan leva ditt liv normalt längre. De allvarligaste symtomen kan vara självmordstankar, extrem trötthet, ointresse för livet, mat och andra aktiviteter.

Spelar du tv-spel och är deprimerad?

Om du lider av depression och använder tv-spel för att behandla symtomen på depression, är det bästa sättet att lösa dina problem att prata med en terapeut .

Nyckeln är att behandla båda komorbiditeterna lika och inte bara behandla depression eller spelstörning separat. För att göra det kanske bara löser ett problem medan de andra problemen kvarstår.

 

Lämna ett svar

Du kanske också undrar

 • 15 Anledningar till att Folk Spelar Datorspel

 • 11 Positiva Effekter av Datorspel

 • De Negativa Effekterna av Datorspel – 10 Symtom

 • Fördelar och nackdelar med Datorspel – Allt du bör Veta

 • Vad är E-sport Betting? Allt du bör Veta!

 • Hur man tar bort ditt Minecraft-konto

 • Vad är Roblox? En komplett Guide

 • Så här tar du bort ditt Call of Duty (Activision)-konto

 • Så här tar du bort ditt Xbox Live-konto