De Negativa Effekterna av Datorspel – 10 Symtom

technology 3189176 1280

År 2020 fanns det uppskattningsvis 2,7 miljarder spelare över hela världen, och antalet ökar fortfarande. Denna ökning av populariteten för datorspel har lett till en betydande ökning av människor som upplever de negativa effekterna av videospel.

Även om inte alla spelare upplever negativa effekter från spel, och dessa effekter varierar från person till person, är det många som gör det. Statistik för tv-spelsberoende hittar ungefär 2-3 % av spelarna kan bli kliniskt störda.

Några av de vanligaste negativa effekterna av videospel inkluderar:

  • Dålig sömn
  • Fysisk hälsoatrofi
  • Utmattning
  • Uttorkning
  • Fetma och hjärtproblem
  • Aggression
  • Brist på motivation
  • Depression
  • Självmordstankar
  • Social ångest
  • Dålig känslomässig reglering
  • Mellanmänskliga konflikt

Negativa effekter av datorspel

Den dåliga effekten Tv, video- och datorspel kan påverka din fysiska och mentala hälsa, eller ofta både och. Det är viktigt att förstå att varje person kan uppleva symtom på olika sätt, men ändå är spelstörning känd för att ge en rad symtom som beskrivs här.

Som med de flesta missbruk är överdriven användning av datorspel ofta anledningen till att du upplever dessa symtom . Ju mer du spelar, desto mer försummar du andra viktiga aspekter av ditt liv: ditt sociala liv, din karriär, din familj, ditt mentala välbefinnande och din fysiska hälsa.

Vi kan dela upp de skadliga effekterna av att spela timmar och timmar av videospel varje dag i två huvudkategorier: negativa fysiska effekter och negativa mentala/emotionella effekter.

Hur spel påverkar den fysiska hälsan

Att spendera timmar varje dag framför en dator och spela tv-spel kan har allvarliga konsekvenser för din fysiska hälsa.

När du tillbringar större delen av din tid med att sitta framför en skärm som absorberas av spel, är det lätt att glömma att äta regelbundna måltider, dricka vatten, träna och ta hand om din allmänna hälsa.

Några av de vanligaste negativa fysiska effekterna av spelberoende inkluderar:

 • Dålig sömnhygien
 • Dehydrering
 • Fysisk hälsoatrofi
 • Dålig koncentration
 • Hjärtproblem
 • Fetma

Och dessa negativa fysiska följdsymptom av spel kommer också att börja påverka din mentala hälsa. Det är viktigt att notera att båda är sammankopplade.

Dålig sömnhygien

Otillräcklig sömn är ett vanligt fenomen för spelare. Många som har problem kommer att börja sova mindre och inte njuta mycket av livet. Som ett resultat kan man bli deprimerad och orolig.

Om du slarvar med sömnen varje dag kommer den så småningom att föras över till andra delar av ditt liv. Du kommer inte att kunna fokusera på andra områden i ditt liv som skolan, jobbet eller till och med vardagen, vilket oundvikligen kommer att påverka din prestanda inom dessa områden i ditt liv.

Många timmars spel dagligen resulterar ofta i mindre sömn, särskilt om du spelar senare på natten eller med en spelare vänner från olika tidszoner. Det är lätt att spela ”bara ett spel till”, vilket resulterar i ”bara en timmes sömn mindre.” Överdrivet spelande kan leda till dålig sömnhygien och andra negativa fysiska hälsoeffekter.

Sömnbrist leder också till nedsatt minne och relationsstress, vilket avsevärt försämrar din övergripande livskvalitet.

Tillräcklig sömn är avgörande för den allmänna hälsan. Beroende på din ålder rekommenderar experter dig åtminstone att sova mellan 7 till 9 timmar per dag, men om du spelar bra in på natten är detta nästan omöjligt. Det kan vara utmanande att fungera normalt när du bara sover ett par timmar eller inte sover alls.

Dehydrering och dålig kost

När du spelar spel i flera timmar i sträck, glömmer du att äta, dricka och hålla dig frisk. Utan rätt näringsämnen och vatten kommer din kropp inte att kunna fungera korrekt.

Du kommer att uppleva huvudvärk av uttorkning och en dålig kost leder till muskelförlust. Långsiktigt kan en dålig kost till och med leda till mer djupgående negativa hälsokonsekvenser, såsom irritabel tarm, celiaki och extrema fall, cancer.

Om du glömmer att äta tre måltider om dagen eller dricka minst 2-3 liter vatten på grund av ditt spelande vanor, kommer du att uppleva skadliga biverkningar.

Fysisk hälsoatrofi , Muskelatrofi, fetma, hjärtproblem

Ju mindre du rör dig och tränar, desto mer kommer din kropp att börja lida. Typiska exempel är viktökning, muskelförlust, stela leder och dålig hållning.

Att regelbundet sitta i samma ställning under hela dagen kan ha andra allvarliga konsekvenser för ditt fysiska välbefinnande, såsom kronisk huvudvärk och nack- och ryggproblem.

Och medan videospel har en relativt låg korrelation med fetma är det också viktigt att notera att runt 1% av alla spelare kommer att drabbas av det på grund av överdrivet spelande. Fetma kan också leda till hjärtproblem och hjärtrelaterade störningar.

Till exempel en av de mest välkända professionella League of Legends-spelarna , Jian Zihao (även känd som Mad-Dog eller Uzi), har nyligen slutat med tv-spel på grund av sin diagnos av typ 2-diabetes och andra hälsorelaterade problem från en fet kost och brist på motion. Han tillskrev dessa hälsokonsekvenser till överdrivet spelande.

Dålig koncentration

Spel kräver fokus och koncentration; det kräver din fulla uppmärksamhet. Men ju mer du spelar eller blir upptagen av spel, desto svårare är det att koncentrera dig på andra uppgifter som ditt skolarbete eller karriär.

Ett symptom på spelstörning är att du ständigt tänker på spel när du inte spelar och har svårt att fokusera på andra uppgifter.

Hur spel påverkar mental hälsa

Fysiska och mentala negativa effekter av videospel går hand i hand. När ditt fysiska välbefinnande blir lidande, blir ditt psykiska välbefinnande också lidande.

Aggression

Att spela våldsamma videospel ökar inte en individs nivåer av fientlighet.

Flera studier har visat att när vi spelar tv-spel lugnar vår amygdala ner, vilket leder till undertryckande av våra känslor.

Efter överdriven användning och spelberoende kan du känna dig rastlös och aggressiv, och aggression är också ett av abstinenssymptomen vid spelstörning.

Dålig känslomässig reglering

Emotionell reglering är förmågan att ha kontroll över ditt känslomässiga tillstånd. Även om du inte alltid har kontroll över de känslor du upplever, har du kontroll över hur du reagerar på dem. När du har bra känslomässig reglering kan du utöva inflytande över dina handlingar trots ditt nuvarande känslotillstånd.

Studier visar att överdrivet spelande kan leda till dålig känslomässig reglering. Dålig känslomässig reglering bidrar till humörproblem som ångest, depression och aggression.

Depression, social ångest

Det finns debatt om huruvida spel direkt orsakar depression och social ångest, eftersom studierna i denna fråga är ännu inte helt färdig.

Försök dock såsom Tortolero et al. från 2014 hittade en koppling mellan tv-spel och depression. Studien fann att att spela videospel i mer än 2 timmar dagligen avsevärt ökade risken för depressiva symtom hos spelare.

Deltagare i våra fallstudier rapportera kopplingen mellan spelstörning, depression och social ångest. De delar betydande förbättringar av sin allmänna mentala hälsa när de slutat spela överdrivet och övervunnit sitt beroende.

Andra studier har också funnit att överdrivet spelande kan leda till lägre självkänsla, vilket också kan vara en bidragande orsak till depression och social ångest.

Även om vi inte kan säga att spel orsakar depression eller depressiva symtom, det är väletablerat att om man försummar sitt fysiska och psykiska välbefinnande under långa perioder, som spelare ofta gör, leder till psykiska problem.

Brist på motivation och dopaminberoende

Brist på motivation att engagera sig i andra aktiviteter än spel är en vanlig s problem som spelmissbrukare rapporterar. Spel är en hyperstimulerande aktivitet som kan vara mer engagerande än aktiviteter du kan hitta i den fysiska världen.

Det här problemet kan kopplas till hur din hjärna reagerar på dopaminrushen du upplever när du spelar spel. När du spelar spel, börjar din hjärna att producera betydande mängder dopamin, som är signalsubstansen som inducerar känslan av njutning.

Därför, när du spelar under längre perioder kan din hjärna vänja sig vid ruset av dopamin och höga nivåer av stimulering, vilket leder till att mindre stimulerande aktiviteter inte längre är intressanta. När spelande blir den enda aktivitet din hjärna tycker är njutbar, är brist på motivation att delta i andra aktiviteter ett naturligt resultat.

Tyvärr, även när du slutar spela spel kan det ta tid för din hjärna att kalibrera om och för dig att njuta av upplevelser som inkluderar mindre spänning.

Självmordstankar och andra problem

I svårare fall kan spelberoende resultera i självmordstankar och andra samsjukligheter.

Individer och familjer av personer som lider av spelstörningar bör ta självmordstankar och självmordstankar på allvar. Behandling krävs..

Om du börjar få självmordstankar, prata med en professionell terapeut eller någon du litar på, till exempel vänner eller släktingar.

Om du upplever dessa negativa fysiska och mentala effekter kan du lida av spelberoende. Här är några idéer för hur man kan erövra det.

Hur kan jag övervinna mitt spelberoende?

Om du känner att du upplever effekterna eller symtomen av spelberoende, då bästa stället att börja är att erkänna att du har ett problem.

Även om det tar tid och mycket engagemang att övervinna spelberoende, är belöningen att du kommer att få tillbaka ditt liv. Tänk på alla möjligheter och förbättringar som skulle uppstå när du tar bort spelets skadliga effekter i ditt liv.

 • Om du behöver inspiration, läs några av fallstudierna av spelare som framgångsrikt har slutat spela
 • Om du vill ha personlig uppmärksamhet kan du arbeta med en terapeut eller en tränare. Att arbeta med en terapeut eller coach är ett effektivt sätt att övervinna spelberoende och minska den negativa påverkan på fysisk och mental hälsa.

Lämna ett svar

Du kanske också undrar

 • 15 Anledningar till att Folk Spelar Datorspel

 • 11 Positiva Effekter av Datorspel

 • Fördelar och nackdelar med Datorspel – Allt du bör Veta

 • Vad är E-sport Betting? Allt du bör Veta!

 • Hur man tar bort ditt Minecraft-konto

 • Vad är Roblox? En komplett Guide

 • Så här tar du bort ditt Call of Duty (Activision)-konto

 • Så här tar du bort ditt Xbox Live-konto

 • Hur man tar bort ditt Candy Crush-konto