11 Positiva Effekter av Datorspel

video games 1136046 1280

Att spela Datorspel/videospel/tv-spel kan ha positiva effekter och fördelar när det spelas med måtta.

De mest anmärkningsvärda positiva effekterna av spel inkluderar:

 • Förbättrade kognitiva förmågor
 • Förbättrade problemlösningsförmåga och logik
 • Ökad hand-till-öga-koordination
 • Större multitasking förmåga
 • Snabbare och mer exakt beslutsfattande
 • Förbättrade prosociala beteenden
 • Bättre syn (uppmärksamhet på detaljer)
 • Mer fysisk aktivitet med spel som främja fysisk aktivitet (VR, mobilspel)
 • Och andra fördelar.

De bästa positiva effekterna av videospel

Detta är de viktigaste fördelarna med att spela tv-spel som du bör veta om.

Förbättrade kognitiva förmågor

TV-spel förbättrar en del av dina kognitiva förmågor – särskilt vår visuella förmåga och koncentration.

Visuospatial förmåga är din förmåga att känna igen och komma ihåg objekt och relationerna mellan dessa objekt. Denna färdighet kan vara avgörande för vardagliga sysslor som att köra bil, hitta rätt i en stad, eller att förstå en karta eller föremål runt omkring dig.

Rymlig förmåga är också viktig inom flera studieområden, inklusive matematik, naturvetenskap, teknik, meteorologi och arkitektur.

Detta är en av de viktigaste positiva effekterna av videospel som kan vara till nytta för studenter och proffs, men som också kommer att tjäna spelare väl i vardagen liv.

Förbättrad problemlösning och logik

En färsk studie från 2015 visade att spel förbättrar problemlösningsförmåga och logik.

Forskare utförde skanningar på 27 professionella spelare och fann att de hade förbättrade kognitiva förmågor, som inkluderar förbättrade problemlösningsförmåga och logik.

Många spelare spelar spel som kräver mycket planering, strategiskt tänkande och att använda logik för att uppnå mål inom spelet, så det är vettigt att de kommer att ha förbättrad utveckling i områden av hjärnan som är dedikerade till problemlösning och logik.

Ökad hand-to-öka koordination

En annan positiv effekt av spel är ökad hand-till-öga-koordination.

En studie fann att personer som spelar spel regelbundet har bättre sensorimotoriska färdigheter än de som inte spelar tv-spel.

Dessa färdigheter är nyckeln till snabbare inlärning och antagande av uppgifter som kräver hand-till-öga-koordination, som att cykla, skriva eller andra uppgifter som kräver att du koordinerar dina händers rörelser med dina ögons rörelser.

Studien omfattade 18 spelare och 18 icke-spelare; båda grupperna var tvungna att utföra en enkel uppgift på sina skärmar som innebar att följa gröna prickar med musen. Till en början verkade det inte finnas några större skillnader mellan de två grupperna.

Men när testet fortsatte och det blev repetitivt visade testerna att spelare presterade snabbare och mer exakt än icke -spelare.

Spel låter dig utveckla en förmåga att lära dig sensomotoriska mönster och rörelser snabbare och mer effektivt, vilket kan hjälpa dig med uppgifter i den fysiska världen.

Större multitaskingförmåga

Spel har visat sig förbättra din multitaskingförmåga.

Detta är en av de mest anmärkningsvärda fördelarna med spel eftersom det ger dig möjligheten att utföra dina dagliga uppgifter bättre och mer effektivt, och även utföra många uppgifter samtidigt tid.

Många spel tvingar spelare att utföra flera uppgifter samtidigt – speciellt actionspel. Till exempel måste du titta på fienden på skärmen, hålla reda på din hälsa, ammunition och annan statistik, samt flytta din karaktär. Du kanske också pratar i en mikrofon med dina lagkamrater och vänner.

Med all den fartfyllda action och hyperstimulering som moderna spel ger kan spelare förbättra sin multi-tasking-förmåga.

Snabbare och mer exakt beslutsfattande

Forskare från University of Rochester hittade att tv-spel kan hjälpa dig att fatta beslut snabbare och mer exakt, vilket kan leda till bättre beslutsförmåga i verkliga livet.

Studien fann också att om du spelar actionspel, i synnerhet, är det mer sannolikt att du fattar snabbare och mer exakta beslut än icke-spelare, och till och med över spelare som spelar långsamma spel.

När de presenterades för ett problem var actionspelsspelare upp till 25 procent snabbare än spelare i långsamma spel, och deras beslut var också mer exakta.

Denna färdighet kan vara värdefull i arbetsområden där snabbt beslutsfattande är avgörande, och spelare är redo att fatta dessa beslut snabbare och mer exakt.

Förbättrade prosociala beteenden

Även om överdrivet spelande kan göra dig asocial, finns det många spel där ute som främjar den sociala aspekten av spelande.

Vissa spel innebär att du samarbetar med andra spelare och pratar med dem via text- eller röstchatt, vilket kan förbättra din förmåga att arbeta med andra människor och ha bättre social interaktion, även när du spelar spel.

Den sociala aspekten av spel har också vuxit utöver att bara spela prosociala spel. Till exempel kan spel vara ett populärt samtalsämne bland elever i skolan. Det finns också skolastiska e-sportlag och klubbar som bildas, tillsammans med en konvergens mellan spel och sociala medieplattformar som Twitch och Discord.

Även om spel blir allt mer socialt, är det viktigt att upprätthålla en balans mellan interaktioner ansikte mot ansikte och fysiska vänskaper i världen.

Bättre syn

En studie från 2012 utförd av Timothy J Wright och Daniel P Blakely fann att människor som spelar spel kan se fler detaljer, särskilt i periferin av sin syn.

Detta gäller särskilt för spelare i förstapersonsskjutspel där det är avgörande att extrahera information från din visuella periferi för att upptäcka fiender eller faror.

Den här möjligheten för att se mer detaljer i din syn och i periferin av din syn översätts till bättre prestanda i vardagliga sysslor som att köra bil.

Med det sagt är det viktigt att ge dina ögon en paus från skärmar, helst under några minuter eve en timmes användning, eftersom överdriven skärmtid kan orsaka ögonirritation och ansträngda ögon.

Högre noggrannhet och snabbare slutförande av uppgifter

Datorspel kan förbättra ens förmåga att utföra uppgifter som kräver noggrannhet snabbare och med högre noggrannhet.

En studie från 2007 undersökte laparoskopisk (buk)kirurgutbildning och inkluderade unga kirurger som spelar tv-spel för att se vilka effekter spel skulle ha på deras förmåga att utföra operationer och andra medicinska uppgifter.

Studien fann att kirurger som spelade tv-spel tidigare eller nyligen hade 37 % färre fel och slutförde uppgiften 27 % snabbare än icke-spelare. Deras noggrannhet förbättrades också med mer speltid. Studien visade att även med mer blygsam speltid (3 timmar i veckan) presterade spelare bättre än icke-spelare.

Denna studie, tillsammans med andra vi har delat, tyder på att spelare klarar sig bättre i uppgifter som kräver snabbhet, noggrannhet och hand-till-öga-koordination.

Vissa datorspel främjar lagarbete

Datorspelare spelar många spel som inkluderar att samarbeta med andra medlemmar i laget för att uppnå målet med spelet. Några av de mer populära spelen inkluderar Team Fortress 2, Roblox , League of Legends, Dota 2, Counter Strike, Rocket League och flera andra.

I en studie utförd av Brigham Young University, lag som spelade videospel tillsammans i 45 minuter presterade upp till 20 % bättre än lag som var involverade i andra former av lagbyggande övningar.

Detta tyder på att gaming kan vara ett bra sätt att utveckla kemi bland lagmedlemmar när det används som en lagbyggande övning. Studien visar också att vissa spel har potential att förbättra en individs förmåga att samarbeta med andra lagmedlemmar, vilket är en värdefull färdighet att ha på dagens arbetsmarknad.

Mer fysisk aktivitet

Att spela spel som uppmuntrar dig att hålla dig aktiv kan förbättra din fysiska hälsa, speciellt jämfört med spel där du förblir stillasittande hela tiden.

Ta VR-spel som ett exempel. De allra flesta av dessa spel kommer att få dig att röra dig eller åtminstone stå upp, vilket redan är bättre för din hälsa än att spela spel där du sitter kvar.

Spelare tycker också att VR-spel är mer uppslukande och tillfredsställande. än traditionellt spel, så det är bara en tidsfråga innan VR-spel blir normen under de närmaste åren eller decennierna.

Övriga fördelar

Förutom alla de huvudsakliga positiva effekterna av videospel finns det också några andra effekter som många spelare rapporterar, inklusive:

 • De som inte har modersmål kan lära sig engelska snabbare med hjälp av datorspel
 • Spel kräver att du uthärda med din uppgift att slutföra målet med spelet, vilket innebär att de bygger upp din uthållighet
 • Datorspelare kan också koncentrera sig bättre och för längre perioder än icke-spelare
 • Andra fördelar inkluderar bättre mönsterigenkänning, strategiskt tänkande, risk- ta förmågor och ledning

Slutsats

Datorspelande kan vara en positiv och fördelaktig upplevelse när det spelas med måtta. För att uppleva de positiva effekterna av videospel kan det vara bra att identifiera din motivation att spela.

Om du spelar spel med måtta, för skojs skull och för nöjes skull, kan du uppleva många fördelar. Men om du spelar överdrivet mycket för att undkomma verkliga problem, kan du börja uppleva problem från ditt spelande och i extrema fall utveckla en spelstörning.

Att spela spel kan ha både negativa effekter och positiva konsekvenser för din livskvalitet så det är viktigt att vara medveten om din lek och hålla den i balans.

Lämna ett svar

Du kanske också undrar

 • 15 Anledningar till att Folk Spelar Datorspel

 • De Negativa Effekterna av Datorspel – 10 Symtom

 • Fördelar och nackdelar med Datorspel – Allt du bör Veta

 • Vad är E-sport Betting? Allt du bör Veta!

 • Hur man tar bort ditt Minecraft-konto

 • Vad är Roblox? En komplett Guide

 • Så här tar du bort ditt Call of Duty (Activision)-konto

 • Så här tar du bort ditt Xbox Live-konto

 • Hur man tar bort ditt Candy Crush-konto