Är Datorspel och Gaming och ett Slöseri med Tid?

computer 1504469 1280

Spel är enormt populärt. Det finns över 3 miljarder spelare över hela världen och växer varje år. Men med så många timmar tillbringade med att spela tv-spel undrar folk, är spel ett slöseri med tid?

Är spelande ett slöseri med tid?

Det har aldrig varit lättare att spela tv-spel. Du kan spela spel i stort sett överallt – på en buss på din telefon, hemma på din PC eller konsol, och även när du är på semester på din Nintendo Switch.

Många som spelar spenderar i genomsnitt 3-4 timmar på spel dagligen samtidigt som de spenderar ytterligare 4 timmar dagligen på sociala medier eller andra typer av digital underhållning.

Det är 8 timmar som en dag spenderas enbart på underhållning!

Låter det bekant?

I så fall kanske du ställer dig själv en viktig fråga: är spel ett slöseri med tid?

Innan vi börjar vill vi säga att vi inte är emot spel. Vi tycker inte att allt spel är dåligt, och vi vill belysa hur vi kan ha en mer produktiv eller positiv relation med spel så att du kan spela på dina villkor.

Varför spelar du?

Den första frågan du måste ställa dig är, varför spelar du? Vad är syftet med din spelvana?

Det är viktigt att fråga själv varför du spelar och om ditt spelande är i linje med dina mål och vilken typ av person du vill vara.

Det finns alltid en anledning till att du spelar. Men, naturligtvis, om ditt mål är att bli en professionell spelare och försörja dig på det kanske spelandet inte är så stort slöseri med tid.

Varför människor spelar videospel

Några av de vanligaste anledningarna till att människor spelar spel inkluderar:

 • Ha kul och bli underhållen
 • För att frigöra spänningen från stress
 • Att umgås online
 • Tävling
 • Framsteg

För att svara på om spel är ett slöseri med tid måste du ta en stund och fundera över varför du spelar spel.

Även om det är omöjligt för att vara produktiv varje timme på dagen måste du välja hälsosamma vanor för att uppnå dina mål.

Till exempel, om huvudmålet med ditt spelande är att koppla av och döda tid, kan spel vara en anständig aktivitet – förutsatt att du spelar med måtta.

Men onlinespel kan också vara en extra källa till stress med de giftiga samhällena och konkurrenskraften hos dessa spel. I så fall, hjälper spel dig att nå ditt mål, eller gör det det ännu värre?

Gaming kommer med avvägningar

Så om du nu har en ungefärlig uppfattning om varför du spelar spel är det viktigt att veta att varje aktivitet kommer med avvägningar. Vissa aktiviteter har större avvägningar än andra.

Spel kan till exempel ha negativa konsekvenser även om du gör det för avkoppling, speciellt om du gör det överdrivet.

 • Du kan bli beroende
 • Spel kan vara stressigt om det är konkurrenskraftigt
 • Du börjar försumma din hälsa och mentala hälsa
 • Dina relationer börjar lida

Alla aktiviteter är inte bra för att nå dina mål

Om ditt mål till exempel är att koppla av kan du välja att umgås i verkligheten, spela gitarr eller läsa en bok. Andra gillar att gå på gym. Naturligtvis kan spel också fungera för avkoppling, men det kommer med mycket större avvägningar än några andra aktiviteter vi har nämnt.

När du avgör om spel är ett slöseri med tid måste du ta hänsyn till din spelvanas avkastning. Vad känner du att du får ut av att spela? Bidrar det positivt till ditt liv? Och är det värt det i förhållande till tiden du lägger ner?

Är ditt spelande ett slöseri med tid?

Till skillnad från vad vissa säger så är allt spel definitivt inte ett slöseri med tid.

Det är trevligt att bli underhållen. Som vi redan har nämnt spenderar många som spelar i genomsnitt 8 timmar om dagen på att få underhållning från digitala källor, inklusive spel. Och det är mycket tid att underhållas.

Men tänk på kompromisserna med dessa aktiviteter, inklusive spel: du försummar din vänner, familj, din mentala och fysiska hälsa, såväl som din karriär. Om det är fallet för dig så är spel ett slöseri med tid – precis som alla andra aktiviteter med samma kompromisser skulle vara i denna utsträckning .

Det skulle vara bäst om du ha en känsla av balans när det kommer till dina aktiviteter.

Ja, det skulle vara bäst om du fortfarande hade underhållning, men du måste också hantera det verkliga livet och få andra saker gjorda, som att betala räkningar, vara självständig eller hålla sig frisk. Så om du fortfarande bor i din mammas källare och tillbringar fyra eller fem timmar med att spela spel varje dag samtidigt som du inte har något annat att göra i livet, då är det dags att ta ett steg tillbaka och fundera på om det är det här livet du vill ha att leva.

Hjälper spel dig att uppnå dina mål i ditt liv? Är det i linje med dina mål och din vision för livet? Eller skadar det din mentala hälsa, vilket gör att du inte tränar och äter en hälsosam kost?

Om det är du så är det okej. Vi är inte här för att döma dig utan för att stödja dig och hjälpa dig framåt.

Börja med en 90-dagars detox

Om du känner att ditt spelande är ett slöseri med tid och du börjar uppleva mer negativa än positiva effekter, då är det dags att vända på saken.

Vi rekommenderar att du börjar med en 90-dagars detox. Det är den mest effektiva strategin du kan implementera idag för att börja se resultat på bara några veckor.

En 90-dagars paus från spel ger dig en chans att lära dig mer om ditt förhållande till spel, inklusive fördelarna och riskerna med att spela. Dessutom, utan distraktionen av spel, har du mer tid att utveckla hälsosamma vanor och förbättra din livsstil.

Det finns många andra aktiviteter som du kan göra istället för att spela för att uppnå dina mål. Dessutom kommer du att börja hitta kärlek i andra aktiviteter, även vardagliga aktiviteter som du tidigare tog för givna, som att gå.

Det skulle vara bäst om du inte ersatte spel med tankelös surfning på YouTube eller tittande på Netflix. Om du vill undvika att slösa tid på spel, var noga med att inte slösa tid på TV och annan underhållning. Fokusera på att vara produktiv istället.

Istället måste du överväga andra, mer hälsosamma aktiviteter som du kan använda för att ersätta spel. Helst bör dessa aktiviteter fortfarande uppnå samma mål som spelandet gjorde innan du började detoxen.

Lämna ett svar

Du kanske också undrar

 • 15 Anledningar till att Folk Spelar Datorspel

 • 11 Positiva Effekter av Datorspel

 • De Negativa Effekterna av Datorspel – 10 Symtom

 • Fördelar och nackdelar med Datorspel – Allt du bör Veta

 • Vad är E-sport Betting? Allt du bör Veta!

 • Hur man tar bort ditt Minecraft-konto

 • Vad är Roblox? En komplett Guide

 • Så här tar du bort ditt Call of Duty (Activision)-konto

 • Så här tar du bort ditt Xbox Live-konto