Vad är Roblox? En komplett Guide

oberon copeland veryinformed com TWcT7gG59js unsplash 2

Om du är förälder till ett barn som spelar Roblox kanske du undrar: vad är Roblox och hur fungerar det? Varför är det så populärt?

I den här artikeln tar vi upp alla frågor du kan ha om Roblox för att få en tydligare uppfattning om det här spelet.

Vad är Roblox?

Roblox är en onlinespelplattform som låter spelare skapa spel och spela andra människors spel. Roblox är inte ett enda spel utan snarare en samling användarskapade spel som händer i 3D-världar.

Den största skillnaden mellan Roblox är att spelen inuti Roblox inte skapas av spelföretaget utan snarare av spelets användare.

Användare av Roblox kan både skapa sina spel och spela spel som skapats av andra användare. Dessa spel kan inkludera enkla 3D-världar till mer komplexa världar där spelare måste lösa pussel, övervinna hinder och lösa uppdrag för att slutföra spelen.

Spelare älskar den här plattformen eftersom den ger dem ständig nyhet och ett bra sätt att få vänner och träffa främlingar.

Roblox är ett av de mest populära spelen för närvarande och rankar bland de mest spelade och populära spelen just nu.

Men på grund av dess beroendeframkallande natur är Roblox-beroende mer och mer utbredd.

Vi får ständigt en oroväckande mängd förfrågningar från föräldrar om Roblox, så vi skapade den här artikeln för att hjälpa dig att bättre förstå vad Roblox är och hur du kan hantera det.

Hur fungerar Roblox?

Roblox kräver att nya användare registrerar sig och skapar nya profiler. För att göra det måste en ny användare använda sin e-postadress och skapa ett lösenord med ett användarnamn, som de sedan skulle använda för att logga in på sitt konto.

När användaren är inloggad kan de börja anpassa sin karaktär. Karaktärsanpassning är en av de mest tilltalande funktionerna i Roblox.

Varje spelare kan skapa sin socialiseringskaraktär, som de sedan kommer att använda för att spela spel på Roblox.

Naturligtvis vill barn ha en karaktär som sticker ut mest, där Robux kommer in. Robux är en spelvaluta i Roblox som tillåter användare att köpa kosmetiska föremål för sin karaktär, som de sedan kan använda i spel.

Du kan köpa Robux med verkliga pengar, särskilt om barn utsätts för denna funktion.

Efter att karaktären har anpassats kan spelare börja spela spel i Roblox. Det finns hundratals spel att prova, och dessa spel skapas varje dag. Som ett resultat finns det ett oändligt utbud av spel, vilket gör att spelet alltid känns fräscht.

Användare av Roblox kan också skapa sina spel. Dessutom får de använda olika funktioner som de kan infoga i världen för att göra den mer intressant eller tilltalande.

Varför är Roblox så populär bland barn?

Roblox är ett av de mest populära spelen i världen för tillfället. Det har nästan 200 miljoner aktiva användare varje månad, och 67 % av alla användare är barn under 16 år.

Denna statistik visar oss att spelet är mest populärt bland barn, även om det officiellt är stämplat som ett 13+-spel. Många barn under 13 år spelar ändå detta spel, tack vare icke-existerande ålderskontroller.

De främsta anledningarna till att Roblox är så populärt med barn inkluderar följande faktorer.

Socialisering

Den största faktorn som gör Roblox så populär är socialisering. Om du spelar Roblox ses du som ett coolt barn. Det finns grupptryck för att spela spelet, och möjligheten att träffa nya vänner på Roblox är också mycket tilltalande.

Socialisering uppmuntras på Roblox, vilket inte nödvändigtvis är en dålig sak, även om ditt barn kan stöta på några tvivelaktiga människor på vägen.

Många bedragare och människor vill utnyttja barn på den här plattformen, så du vill vara väldigt försiktig med vem ditt barn umgås med på Roblox.

Gratis att spela och tillgängligt på de flesta plattformar

En annan viktig anledning till att det här spelet blomstrar just nu är att det är gratis att spela, och det är tillgängligt på nästan vilken plattform som helst.

Basspelet i sig är gratis att spela, även om det finns olika element inuti spelet som måste köpas om du vill komma åt dem. Det är här Robux kommer in, den digitala valutan som används i Roblox, för att köpa dessa element.

Dessutom kan du spela det här spelet nästan var som helst. du kanske är. Det är tillgängligt på datorer, telefoner, surfplattor och spelkonsoler (Xbox One).

Och eftersom begränsningarna för att spela spelet är så låga kan vem som helst ladda ner det och börja spela det.

Utvecklas ständigt

Det är alltid något nytt på gång på med Roblox: nya spel, nya människor att träffa, nya kläder att köpa till din karaktär.

Inflödet av ständigt nya spel är också tilltalande. Spelet känns aldrig inaktuellt eftersom användarna alltid skapar nya världar att testa.

När människor spelar Roblox drabbas de av oerhört mycket av stimuli. Det finns så många saker att göra och testa att spelet aldrig kommer att kännas tråkigt, och detta är en av de främsta anledningarna till att barn kan spendera timmar och timmar på Roblox. Den är skapad för att vara beroendeframkallande.

Roblox inspirerar kreativitet

Dessutom uppmuntrar Roblox kreativitet, vilket naturligtvis inte är en dålig sak i sig.

Varje användare kan skapa sitt eget spel och sin egen värld samtidigt som de provar spel som skapats av andra användare.

Det finns en känsla av frihet med spelmotorn, som ger ditt barn möjlighet att skapa spel och världar med sin fantasi.

Problemet kommer när ditt barn börjar spela Roblox för mycket. Även om det är trevligt att ditt barn kan ha denna kreativitet, kan det också få ditt barn att bli beroende av Roblox. I det här fallet börjar Roblox bli en skadlig aktivitet.

Det är anpassningsbart

Varje Roblox-spelare kan skapa en karaktär som de kommer att använda i spelet. När de skapar en karaktär kan de använda olika funktioner och element för att göra den unik.

När spelare spelar spel i Roblox kan de använda detta karaktär för att spela dem. Och att ha den karaktär som sticker ut mest är förstås attraktivt för barn. Detta leder till att många barn spenderar verkliga pengar på Robux, vilket gör att de kan köpa dessa element för anpassning.

Det är beroendeframkallande

Det går inte att förneka att Roblox är utformad för att vara beroendeframkallande.

Så mycket att Kina nu förbjuder flera funktioner av Roblox för kinesiska barn eftersom de ses som beroendeframkallande.

Några element i spelet är också olämpliga för barn eftersom de inkluderar sexuellt explicit innehåll eller olämpligt innehåll för minderåriga spelare.

Är Roblox säkert för mitt barn?

Roblox kan vara säkert att spela för ditt barn, men du måste ställa in några begränsningar längs vägen.

Du måste dock inse att Roblox kan vara mycket beroendeframkallande. Tyvärr finns det också många andra fallgropar med Roblox som ditt barn kan hamna i, så du måste övervaka deras användning av Roblox noga.

Om spelet spelas medan ditt barn är under uppsikt och om du aktiverar föräldrakontroll i Roblox, kan spelet vara säkert att spela. Det kan dock vara skadligt om du låter ditt barn spela spelet överdrivet och låter dem umgås med främlingar och spendera pengar i spelet.

De främsta anledningarna till att Roblox kan vara osäkert för barn är:

 • Det kan vara beroendeframkallande
 • Många bedragare och främlingar väntar på att utnyttja ditt barn
 • Ditt barn kan spendera pengar utan din uppsikt i spelet
 • Det finns visst explicit innehåll som potentiellt inte är säkert för barn
 • Inga chattfilter är tillgängliga, vilket innebär att mobbning och exponering för olämpligt innehåll fortfarande är möjlig.

Hur man gör Roblox säkert för mitt barn?

Roblox kan vara ett säkert spel att spela, förutsatt att du håller konstant spåra ditt barns speltid och deras beteende i spelet.

Det här är några tips för att skydda ditt barn från de negativa effekterna av Roblox:

 • Begränsa speltiden för Roblox till högst 2 timmar dagligen
 • Spåra ditt barns meddelanden och chattar ständigt
 • Spåra ditt barns konsumtion av Robux i spelet
 • Aktivera föräldrakontroll i Roblox
 • Sätt upp regler för hur och när ditt barn kan spela Roblox

 

Lämna ett svar

Du kanske också undrar

 • 15 Anledningar till att Folk Spelar Datorspel

 • 11 Positiva Effekter av Datorspel

 • De Negativa Effekterna av Datorspel – 10 Symtom

 • Fördelar och nackdelar med Datorspel – Allt du bör Veta

 • Vad är E-sport Betting? Allt du bör Veta!

 • Hur man tar bort ditt Minecraft-konto

 • Så här tar du bort ditt Call of Duty (Activision)-konto

 • Så här tar du bort ditt Xbox Live-konto

 • Hur man tar bort ditt Candy Crush-konto