Nu när du har bestämt dig för att du vill lära dig koda, är det dags att förvandla din dröm till verklighet.
I den här artikeln tar vi en titt på:
- Vilka kodningsspråk är bäst för nybörjare
- Utbildningsresurser tillgängliga för dig
- Första stegen mot att lära sig programmering
- Hur blir man programmerare
Vi skulle också vilja peka dig i riktning mot några kompletterande resurser som hjälper dig att fortsätta lära dig på egen hand, som videosjälvstudier, poddsändningar, appar, spel och mer. Låt oss först börja med de viktigaste färdigheterna som du behöver för att lyckas som kodare:
Bra programmeringsspråk för nybörjare
Python
Python är ett kraftfullt programmeringsspråk på hög nivå som kan användas för en mängd olika ändamål som att skapa skrivbordsapplikationer, utveckla webbappar och till och med lösa matematiska ekvationer.
När du hör termen ”programmeringsspråk på hög nivå” kanske du får uppfattningen att det är svårare att lära sig eller mer komplext än andra. Men termen ”hög nivå” syftar helt enkelt på det faktum att språket är mer utvecklat och att det är närmare ett mänskligt språk. Ett språk på hög nivå sparar tid och frustration genom att du kan skriva på ett mer naturligt sätt. Att skriva på ett lågnivåspråk kan kräva att du ständigt upprepar dig själv och skriver ut det uppenbara. Python gör i allmänhet inte det. Istället låter det dig skapa mycket läsbar och underhållbar kod, vilket är en av de viktigaste aspekterna av programmering. Att börja med Python är ett av de bästa sätten för nybörjare att snabbt lära sig grunderna i programmering och att skapa en grund för framtida lärande. Tack vare ett stort antal applikationer och en lättanvänd syntax är Python ett fantastiskt språk, till att börja med när du ger dig ut på din kodningsresa.
JavaScript
JavaScript är programmeringsspråk som driver webben och gör sidor interaktiva och funktionella. Om du är intresserad av att utveckla webbplatser är JavaScript ett oumbärligt verktyg. Även om det är sant att HTML och CSS hanterar de organisatoriska och visuella aspekterna av din webbplats, är det JavaScript som väcker allt till liv. Du kommer att kunna skapa ”skript” som får webbplatsen att reagera på ett visst sätt när du klickar på en knapp, anger information i ett formulär och mer.
Tack vare dess popularitet finns det massor av resurser tillgängliga för att lära sig JavaScript online, till exempel kodning av bootcamps och universitetskurser. JavaScript är också otroligt mångsidigt, eftersom det antingen kan användas i front-end eller i back-end med användning av en runtime-miljö som Node.js.
Java
Förutom att vara ett av de mest populära programmeringsspråken i världen, är Java (inte att förväxla med JavaScript) extremt mångsidigt och kan användas i en mängd olika applikationer. Och om du bestämmer dig för att lära dig Java, finns det en god chans att få ett jobb på ett stort företag. Java, tillsammans med JavaScript och Python, används av teknikjättar som Google, Facebook och många fler.
När du lär dig Java kommer du att öppna upp en helt ny värld av möjligheter i din karriär som mjukvaruingenjör. Med Java kommer du att kunna skriva datorprogram för en mängd olika enheter, som smartphones, bankomater, TV-apparater, datorer och mer. Med Java kan du även bli mobilutvecklare för Android. Även om iOS-utveckling har varit trenden de senaste åren (iOS använder Swift) har det blivit vanligare att skapa appar för Android-enheter. Tack vare dess popularitet finns det ett överflöd av resurser för att lära sig Java, både online och i den verkliga världen.
Utbildningsprogram
Coding Bootcamps
Som vi kort nämnde i vår ”Introduktion till webbutveckling”-artikeln, är kodningsbootcamps korta och förtätade inlärningsprogram som fungerar som militära bootcamps. Du kommer förmodligen inte att springa igenom däcken och skrubba toaletten med din tandborste, men du kommer definitivt att pressas till dina mentala gränser med en av dessa intensivkurser. Coding bootcamps varar i allmänhet cirka 14 veckor (3-4 månader) och lär dig de grundläggande färdigheter som du behöver för att lyckas i en specifik roll, såsom full-stack-utvecklare eller frontend-utvecklare. Många arbetsgivare söker ofta efter kommande utvecklare i slutet av programmet och väljer bland de bästa talangerna i gruppen. Om man verkligen kunde lära sig allt som finns att veta om programmering på 14 veckor, skulle ingen ta en examen i datavetenskap eller ägna år åt att utveckla sina färdigheter. Att koda bootcamps lär dig dock de färdigheter du behöver för programmeringsjobb på nybörjarnivå som inte nödvändigtvis kräver en CS-examen. När du precis har börjat och letar efter ditt första programmeringsjobb kan en kodnings-bootcamp vara en bra passform för dig. Coding bootcamps är också ett bra alternativ för dem som vill ha en snabb överblick över kodning och behöver lära sig grunderna så snart som möjligt. För att fortsätta lära dig rekommenderar vi dock att du kompletterar din utbildning med fler kurser, ytterligare läsmaterial och daglig praktik.
Universitetskurser
Utan tvekan den mest traditionella utbildningsformen, ett universitetsprogram kommer att ge dig en bra överblick över datavetenskap och hjälper dig att förstå de underliggande koncepten bakom koden. Förvänta dig dock inte att dina professorer håller din hand och lär dig hur du kodar i Python, JavaScript eller C++. Universiteten erbjuder kurser som lär dig grunderna för varje språk, men du kommer att spendera mer av din tid på att lära dig mycket komplex matematik. För jobb inom forskning, eller på högprofilerade företag som Google, vill du slutföra en datavetenskapsexamen. Men om ditt drömjobb är att arbeta på ett medelstort företag eller spelstudio, finns det en god chans att du inte behöver gå på ett universitet. På en universitetskurs lär du dig idéer, begrepp och teorier, men väldigt få färdigheter som du kan använda direkt efter examen. Det är upp till dig att lära dig olika programmeringsspråk och söka efter de resurser du behöver för att lyckas. Detta kan vara en besvikelse för vissa när de tar examen i datavetenskap och lämnar universitetet utan en känsla av prestation. Oavsett vilket är att vara självmotiverad och söka ny kunskap på egen hand en nyckelegenskap för framgångsrika kodare. Det är därför vi rekommenderar att både utexaminerade och de som för närvarande är inskrivna i ett datavetenskapsprogram lär sig koda på sin egen tid. Onlinekurser, kodningsbootcamps och kompletterande resurser hjälper dig att bli ett programmeringsproffs.
Onlinekurser
Onlinekurser kombinerar det bästa av traditionell utbildning med den färdighetsfokuserade filosofin i ett kodnings-bootcamp. Du kommer inte bara att lära dig de övergripande koncepten och teorierna bakom programmering, utan du kommer också att lära dig de färdigheter du behöver för att få ett jobb. Friheten att studera var, när och hur du vill ger onlinestudenter den flexibilitet som inte är tillgänglig för traditionella studenter. Du behöver inte sluta ditt jobb, flytta till en ny stad och betala tusentals dollar i undervisning för att lära dig värdefulla färdigheter. Istället kommer du att kunna utvecklas professionellt i bekvämligheten av ditt eget hem.
Onlinekurser kostar också en bråkdel av kostnaden för ett universitetsprogram. En onlinekurs ger dig vanligtvis de resurser du behöver i ett digitalt format och till skillnad från en kurs på ditt lokala universitet behöver du förmodligen inte spendera något på gamla, föråldrade läroböcker. Istället får du tillgång till en specialiserad läroplan som är skriven av branschfolk. För engelsktalande finns det en mängd olika kurser tillgängliga online, till exempel Codecademy. Codecademy är en gratis resurs som lär dig grunderna i en mängd olika programmeringsspråk. Men om du vill välja en specifik karriärväg, som webbutveckling, datavetenskap eller datavetenskap, måste du registrera dig för den professionella (betalda) versionen. Proversionen ger dig även tillgång till mer avancerat material.
Kompletterande resurser:
Även om endast 20 % av världens befolkning talar engelska, uppskattas det att över 55 % av internet är skrivet på engelska. Det betyder att majoriteten av resurserna du hittar online inte kommer att vara skrivna på ditt modersmål. Därför kommer tillgången på följande resurser att variera beroende på ditt modersmål.
Titta på videos
Jag har lärt mig många viktiga färdigheter genom åren genom att helt enkelt titta på YouTube-videor. YouTube är en fantastisk gratis resurs som innehåller videor och kanaler dedikerade till nästan alla tänkbara ämnen. Det finns massor av bra videor från riktiga webbutvecklare och programmerare som delar sina personliga erfarenheter och ger dig ”insiderkunskap” om vad du behöver veta. YouTube innehåller också många intervjuer med kodare som ger sina tankar om att hitta ett jobb och hur de nådde professionell framgång. Även om det är ett utmärkt komplement till ditt grundläggande lärande, är YouTube-videor inte tillräckligt konsekventa i kvalitet för att ge dig en solid utbildning. Du kommer också att upptäcka många luckor i din kunskap och har problem med att hitta resurser för att svara på alla frågor du kan ha om djupgående ämnen.
onlinegemenskaper
Att gå med i onlineforum och grupper hjälper dig att få kontakt med andra kodare som kanske kan vägleda dig i rätt riktning och ge dig användbara råd för din karriär. Att lära av andras erfarenheter kan också hjälpa dig att undvika samma misstag som de har gjort och hitta en smidigare väg mot framgång. Oavsett om du inser det eller inte, att bli en del av en kommun nity är också viktigt för att utveckla ditt självförtroende och bygga din identitet som en ”riktig” kodare. Genom interaktion med andra kommer du att lämna bakom dig bedragarens syndrom som uppstår efter att du lärt dig nya färdigheter och börjat en ny karriär. När du söker efter det första jobbet eller ditt drömjobb kommer en community att ge dig det stöd och den stabilitet du behöver för att gå vidare. Av en slump kan du till och med hitta lediga jobb och möjligheter via onlinecommunities, eftersom arbetsgivare ofta surfar på webben för att hitta duktiga programmerare. Du kan också nätverka med andra programmerare och arbeta på projekt tillsammans, vilket förstärker känslan av att tillhöra en gemenskap. Det kan ofta vara svårt att hitta online-communities på ditt eget språk för kodnings- och programmeringsrelaterade ämnen.
Hitta en kodningsmentor
En av de mest värdefulla resurserna du kan ha som lärande är inte alls en resurs, utan snarare en person. Eftersom de redan har gått igenom samma process är mentorer som guldgruvor av tips, tricks och erfarenheter. Tänk på din mentor som ditt framtida jag som kan hjälpa dig att nå dina mål. Du kommer att lära dig av deras misstag och förstå dina egna när du pratar med din mentor och diskuterar dina framsteg. Mentorer kan också hjälpa dig efter examen genom att ge dig råd om hur du hittar jobb, utökar din portfölj och vad du kan förvänta dig i en intervju. Om du personligen känner en programmerare eller utvecklare, fråga dem om du kan bli deras lärling och hjälpa dem med deras dagliga arbete. Uppgifter som kan vara enkla och vardagliga för en professionell kan vara en fantastisk läroupplevelse för dig. På så sätt får du ovärderlig insikt och erfarenhet samtidigt som du ger dem värde i utbyte mot deras hjälp. Det finns några webbplatser som kan hjälpa dig att hitta mentorer online, till exempel codementor.io. På Codementor kommer du att kunna hitta erfarna programmerare och utvecklare som kan ge dig den vägledning du behöver – till ett pris. Detta kan bli ganska kostsamt, eftersom mentorer börjar på cirka 10 USD per 15 minuters rådgivning (40 USD/timme). Vi rekommenderar det här alternativet endast om du inte har några personliga kontakter med programmerare.
Lyssna på poddar
Den sanna skönheten med poddsändningar är att de är gratis, pedagogiska och låter dig lära dig när du är på språng. När du känner ett behov av att studera medan du sitter fast i rusningstrafiken eller pendlar på bussen, kan du stoppa i dina hörlurar och lyssna på några fantastiska resurser. Eftersom kodning är mycket visuell, är ljud kanske inte det bästa sättet att lära sig koda. Poddsändningar kommer dock att hålla dig informerad om de senaste uppdateringarna av programmeringsspråk och relaterad teknik. En bra kodningspodcast för nybörjare är CodeNewbie som diskuterar erfarenheterna av nya kodare och hur de lärde sig koda, hur de fick sitt första jobb, etc. Andra podcaster som Software Engineering Daily och Coding Blocks täcker fler tekniska ämnen och ge mycket värdefull kunskap gratis.
Böcker/resurser
Det är nästan omöjligt att memorera varje kommando i ett programmeringsspråk. Böcker och andra onlineresurser som W3 Schools ger dig dokumentation att referera till när du behöver ett snabbt tips eller påminnelse. Om du föredrar tryckt framför digitalt, finns det massor av bra böcker tillgängliga på webbplatser som Amazon som ger dig en praktisk guide till programmeringsspråk. För resten av oss har W3 Schools gratis guider på sin hemsida som hjälper dig när du lär dig koda.
Kodningsspel och appar
Om du vill lära dig koda och ha kul på samma gång, är kodningsspel och appar perfekta för dig. Du kommer att ha så roligt att spela dessa interaktiva, pedagogiska spel att du kommer att glömma att du faktiskt lär dig. Att läsa böcker och dokument om kod kan ofta vara torrt, tråkigt och ett bra sätt att bota sömnlöshet. Å andra sidan kommer spel och appar att hålla dig intresserad och engagerad, vilket skapar den perfekta miljön för lärande. Spel som CodeCombat och CodinGame är extremt roliga och hjälper dig att fortsätta lära dig när du känner att din hjärna är stekt efter ett traditionellt studiepass. CodeCombat är en webbläsarbaserad RPG som låter dig styra din karaktär med kodrader. Genom denna metod kommer du att lära dig språk som JavaScript och Python utan att ens inse det. För att inte tala om, det är helt fantastiskt att spela.
Med olika rader kod får du din hjälte att röra sig, attackera och utföra vissa åtgärder som hjälper dig att slutföra varje nivå. När du går vidare genom nivåerna kommer du att lära dig viktiga programmeringskoncept som syntax, argument, strängar och mer. CodinGame är en annan webbplats som har ett brett utbud av spel som hjälper dig att förbättra dina kodningsfärdigheter. CodinGame är mycket svårare än CodeCombat och riktar sig till de som redan har en grundläggande förståelse för programmeringsspråk. Om du är helt ny på kodning kanske du vill testa enklare spel, som CodeCombat, först. Personligen tog det mig ett tag att bara navigera på webbplatsen och ta reda på vad jag borde ha gjort. Efter att jag hade anpassat mig till layouten, kodade jag glatt i Python för att kontrollera mitt rymdskepp och avfyra lasrar mot främmande fiender; det kändes ganska bra.
Övning och goda studievanor
Som en vis man en gång sa: ”Övning ger färdighet.” Oavsett hur många böcker du läser, videor du tittar på eller vilka klasser du går på, måste du skriva kod ofta för att befästa dina kunskaper. Hitta projekt att arbeta med och skapa personliga mål som gör att du alltid testar dina gränser och lär dig nya färdigheter. Med tiden kommer du att känna dig redo att börja ditt första jobb. Du vill också ha drivkraften och initiativet att lära dig själv de färdigheter du behöver känna till. Självlärda elever tenderar att bli de bästa programmerarna eftersom teknik och språk alltid förändras. I många karriärer är det möjligt att bli expert på ett visst ämne och känna att du kan luta dig tillbaka, koppla av och sluta växa. Som programmerare har du inte lyxen att svika din vakt och sluta lära dig nya saker. Det ögonblick som du slutar lära dig är det ögonblick då din kunskap börjar bli föråldrad.
Börja forska språk
När du lär dig mer om programmering och börjar identifiera dina personliga mål kommer du att upptäcka vilka språk som är bäst för dig. Vi uppmuntrar dig att börja undersöka olika programmeringsspråk och ta reda på vad som passar dina behov. I nästa artikel, ”Vilket programmeringsspråk är bra för dig?”, ger vi dig en översikt av de mest populära programmeringsspråken så att du kan börja lära dig. Tack för att du läser; vi ses i nästa artikel.