Hur lång tid det tar att lära sig koda?

Hur lång tid det tar att lära sig koda?

Hur man lär sig koda – Hur definierar vi ”lära sig koda”?

Så du har bestämt dig för att anta utmaningen att lära dig koda.

Som med alla långsiktiga investeringar har du förmodligen funderat på minst tre frågor: ”Hur mycket kommer det att kosta?”, ”Vilka är fördelarna?”, och slutligen, ” Hur lång tid tar det?”

Innan vi försöker beräkna hur lång tid det tar bör vi förmodligen börja med att ställa en fjärde fråga till dig: ”Vad innebär det att ’lära sig koda’?”

För vissa kan det innebära att lära sig koda att man vet hur man skriver en mobilapp från början, skaffar sig kompetensen för att få ett jobb som heltidsutvecklare eller helt enkelt att kunna skriva grundläggande kodrader för en personligt projekt.

Beroende på hur du definierar ”att veta hur man kodar”, kan din tidsram variera kraftigt.

Tiden det tar för dig att lära dig koda kommer också att bero på några andra faktorer, såsom:

 • Svårigheter med programmeringsspråk
 • Lärningsmetoder
 • Inlärningstakt och intensitet
 • Tidigare kunskap och bakgrund

Låt oss ta en titt på hur dessa faktorer kan påverka tiden det tar dig att lära dig hur man kodar.

Det är aldrig för sent att lära sig kodaProgrammeringsspråket

Alla programmeringsspråk skapades inte lika – och det är faktiskt bra.

Även om det inte är tekniskt programmeringsspråk, är HTML och CSS extremt användbara och mycket lättare att lära sig. Även med bara några veckors intensiva studier kan du få ett riktigt bra grepp om dessa språk och veta hur du använder dem på en grundläggande nivå.

Programmeringsspråk som JavaScript och Python anses vara mellanspråk, vilket kräver betydligt mer studier och hårt arbete för att lära sig. Den goda nyheten är att front-end webbutvecklare bara behöver känna till HTML, CSS och JavaScript.

Med andra ord kan du börja en professionell kodningskarriär med bara två lättlärda språk och ett mellanspråk.

Mer avancerade språk, som Java och C++, kan ta många år att lära sig och en livstid att bemästra. Även för professionella utvecklare med över ett decenniums erfarenhet av dessa språk är det fortfarande en pågående process att bli en sann expert.

Att hitta dina mål gör inlärningsmetoden enklare.

Lärandemetoden

Det finns många alternativ tillgängliga för dem som vill lära sig att koda. Det mest traditionella alternativet skulle vara ett universitetsprogram, med kodning av bootcamps och onlineskolor som är ett bra alternativ.

På ett universitetsprogram får du en omfattande utbildning som täcker ämnen inom matematik på hög nivå, elektronik med mera. Men du kommer också att ägna det mesta av tiden åt att lära dig koncept – inte tekniska färdigheter, nödvändigtvis.

Du måste fortfarande investera din personliga tid för att lära dig ett visst språk och det kommer fortfarande att ta allt från 4 till 5 år att ta examen med din examen.

Så om ditt huvudmål är att lära dig programmera så snabbt som möjligt, är det förmodligen inte rätt val för dig att ta en examen i datavetenskap.

Ett populärt alternativ till att ta traditionella kurser är att delta i ett kodnings-bootcamp. Dessa ultraintensiva program behandlar att lära sig koda som ett militärt bootcamp och försöker påskynda processen.

De brukar pågå i cirka 3 månader och lär dig vad du behöver veta för att få ditt första jobb. För snabblärande med stor minnesbevarande, kommer du att göra det bra i ett kodnings-bootcamp. Om du tar längre tid att lära dig än den genomsnittliga personen kanske du vill leta efter ett annat alternativ.

Detta leder oss till onlinekurser. Onlinekurser ger en sund balans mellan accelererat lärande och ihållande lärande. På engelska betyder det att man lär sig i en jämn takt som stimulerar hjärnan utan att överväldiga den.

Till skillnad från ett universitetsprogram eller kodningsbootcamp, låter en onlinekurs dig ta lektioner som ditt schema – eller din hjärna – tillåter. För att slutföra en onlinekurs kan du räkna med att ta allt från 3-6 månader.

Inlärningsfrekvens och intensitet

Att lära sig koda är anmärkningsvärt likt att lära sig ett andra språk. Om du någonsin har haft förmånen att lära dig ett annat språk, kanske du har märkt att frekvensen och intensiteten i dina studier påverkade din inlärningsbeständighet.

Att studera för mycket nytt ordförråd och grammatik under en session kan överväldiga dig och få dig att lätt glömma vad du har lärt dig. Att studera för lite och inte få tillräckligt med övning, å andra sidan, misslyckas med att imponera på den nya informationen i ditt sinne. Detta är vad vi kallar inlärningsintensitet.

Inlärningsfrekvens avser hur ofta du studerar eller praktiserar det du har lärt dig. Går du dina kodningskurser dagligen, veckovis eller månadsvis? Förutom intensiva inlärningssessioner måste du ha dem ofta för att hålla ditt sinne fräscht.

Därför kommer att upprätthålla optimal inlärningsfrekvens och intensitet direkt påverka hur lång tid det tar att lära sig koda. Om frekvensen eller intensiteten av dina studietillfällen är för hög eller för låg, kommer du att glömma vad du har lärt dig och gå igenom samma material om och om igen.

Detta saktar naturligtvis ner inlärningsprocessen.

Tidigare kunskap och bakgrund

Tro det eller ej, den programmeringskursen du tog för 10 eller 20 år sedan kan faktiskt hjälpa dig att lära dig koda, idag. Det mänskliga sinnet har den otroliga förmågan att lagra gamla minnen och kunskap som du kanske en gång trodde var förlorad.

För att använda ett personligt exempel kunde jag lära mig HTML extremt snabbt tack vare grunderna jag kom ihåg i en gymnasiekurs. Jag hade inte skrivit HTML på nästan 10 år, men på något sätt kom mitt minne tillbaka när jag började skriva.

Om du nyligen har lärt dig eller för närvarande använder ett programmeringsspråk, kommer dessa grunder att hjälpa dig att lära dig nästa ännu snabbare. Tänk tillbaka på vårt exempel på ett andra språk. Om du redan kan franska blir det betydligt lättare att lära sig ett annat romanskt språk andra gången.

Dina kortsiktiga mål

Tycka om vi nämnde i början av artikeln, ”lära sig koda” kan betyda en mängd olika saker. Om ditt mål är att skriva kod för något litet som en webbplats för ditt bröllop eller ett personligt projekt, kan det bara ta dig några veckor att genomföra.

Att få ditt första jobb som utvecklare å andra sidan kommer med största sannolikhet att ta dig mellan 150 och 200 timmars praktik (3-4 månader i ett intensivt bootcamp).

Slutsats

Ett stort antal faktorer spelar in för att avgöra hur lång tid det kommer att ta dig att lära dig att koda. Din personliga definition av att lära sig koda, din inlärningsmetod, din inlärningsintensitet och frekvens och din tidigare erfarenhet av kodning.

Utöver att ge dig den största flexibiliteten och friheten, skapar onlinekurser en balans mellan den koncentrerade läroplanen för en kodningsbootcamp och de alltför konceptuella kurserna du hittar i ett universitetsprogram. Onlinekurser låter dig lära dig i den takt som passar dig bäst.

Om du lär dig koda för första gången och har minimal erfarenhet rekommenderar vi att du börja med HTML, CSS och JavaScript innan du går vidare till mer komplexa språk.

De här ger dig verktygen som du kommer att kunna bygga för webben och sedan är du på väg mot en framgångsrik karriär inom programmering.

Lämna ett svar

Du kanske också undrar

 • En Kort Introduktion till Programmering – En Guide

 • Hur man lär sig koda – Hur blir man en programmerare?

 • Varför du borde lära dig programmering

 • Vad är Objektorienterad Programmering? Förklarat!

 • Vad Används Kodning till? Förklarat!

 • 15 tips vad du kan göra med kodningsfärdigheter!

 • Varför är Kodning Viktigt? Allt du bör Veta!