En Kort Introduktion till Programmering – En Guide

workspace 2443050 1280

Vad är programmering?

Anta att du arbetar för ett multinationellt företag och att du har ett kommande möte med en affärsman från Japan. Ditt modersmål är Svenska och du talar inte ett ord Japanska. Du kommer dock ihåg att ditt andra språk är engelska och att den Japanska affärsmannen talar engelska också. Man börjar sedan använda engelska som ett gemensamt språk för att förhandla och kommunicera med varandra.

Vilket språk talar datorer?

En dators modersmål språket är binärt: en otroligt lång lista med 1:or och 0:or.

Binär är inte så lätt för människor att läsa eller skriva, så vi kom på programmeringsspråk att prata med datorer istället. Eftersom datorer inte kan mänskliga språk måste vi mötas i mitten någonstans.

Men till skillnad från människor kan datorer inte ta upp indirekt kommunikation och tar alltid saker väldigt bokstavligt . Om du säger något till dem kommer de att göra det precis som de blir tillsagda. Datorer är inte smarta nog att fatta beslut på egen hand och förstår inte information som inte är skrivna för dem. Av denna anledning måste du se till att du ger dem exakta instruktioner.

Om jag till exempel sa åt dig att göra en macka kanske du frågar mig vilka ingredienser jag vill ha på den där smörgåsen och om jag vill ha den grillad eller inte. För dig är det kanske allt du behöver veta för att göra en macka. Det är dock många små beslut och förkunskaper som ingår i att göra en macka.

Om du bara säger till en dator att du vill ha en grillad ost- och skinkmacka med rågbröd och majonnäs kan du få något helt annat än det du beställde. En människa skulle veta att majonnäsen går på brödskivorna först, skinkan och osten tillsätts sedan, sedan placeras smörgåsen i ugnen för att rostas.

Men hur ska en dator veta allt?

Kom ihåg att vi sa till datorn att vi vill ha ”en rostadost-och skinkmacka.

För en dator kan det vara logiskt att göra alla dessa saker i ordning. Den skulle rosta skinkan och osten själv, lägga två skivor rågbröd på toppen och sedan sprida majonnäs på brödet.

Bör inte datorer vara smartare än så?

Tja, eftersom datorn tar saker bokstavligt måste man ange ordningen för varje steg och placeringen av varje ingrediens. Alla vet att ingredienserna går mellan brödbitarna, men en dator har inga tidigare kunskaper om hur en smörgås är — det är bara att följa dina direkta instruktioner.

Detta är ytterligare en anledning till varför vi inte kan kommunicera med datorer som använder mänskliga språk än. Våra språk är helt enkelt för tvetydiga och för vaga för att en dator ska förstå ordentligt. Dessutom, om ett ord eller en mening kan ha en dubbel betydelse, skulle en dator inte veta hur man tolkar det. Det behöver allt stavas för det.

Sanningen är att datorer inte alls är smarta; de råkar bara behandla information snabbare än oss.

Vad är en programmerare och vad gör de?

Kom ihåg att du inte bara kan berätta dator på engelska vad du vill. Du behöver en datorprogrammerare för att översätta åt dig.

En datorprogrammerare är en person som kommunicerar dina idéer och instruktioner till en dator, vilket gör att webbplatser, spel och andra program visas på skärmen.

En programmerare kan också definieras som en polyglot (en som kan många språk) som är specialiserad på att prata med datorer. De vet exakt vad de ska säga och hur de ska säga det så att datorn ska förstå dem. Om du någonsin har lärt dig ett annat språk vet du att varje språk kommer med sitt eget ordförråd, grammatik och uppsättning regler. Datorspråk kommer också med sitt eget sätt att säga saker, kallat syntax.

Medan en person kanske förstår dig om du uttalar ett ord, att använda fel konjugation eller förstör din grammatik, en dator är mycket mindre förlåtande med misstag. Så fort du gör ett syntaxfel kommer datorn att sluta lyssna på dig och sluta köra programmet.

Vad kan du åstadkomma med kodningsfärdigheter?

Om du någonsin har använt en dator, tittat på videor online eller spelat videospel kan det vara svårt att tro att allt detta kommer från bara en serie bokstäver och symboler. Möjligheten att bearbeta tusentals rader kod per sekund är styrkan hos en dator och gör att den kan följa mycket komplexa instruktioner och utföra otroliga uppgifter.

Låt oss ta en titt på några av de coola sakerna du kan göra med kod:

 • Skapa och designa webbplatser
 • Bygg mobilappar
 • Utveckla videospel
 • Skapa och underhåll databaser
 • Automatiska uppgifter
 • Lös komplexa problem
 • Skapa artificiell intelligens
 • Utför statistisk analys

Och mycket mer…

Om du är intresserad av någon av dessa aktiviteter och skulle vilja göra dem för en levande, att lära sig programmera är definitivt en viktig färdighet att ha.

Vad gör kodning användbar och vad är den bra för?

När vi litar mer och mer på datorer i vårt dagliga liv fortsätter också betydelsen av datorprogrammering och kodning att växa.

Under de kommande åren kommer nästan alla områden att involvera datorprogrammering och att lära sig koda kommer att ge dig ett försprång i din framtida karriär. Till exempel kan du använda programmeringskunskaper inom områdena skrivande, analys, ledning, ingenjörskonst, mjukvaruutveckling och så mycket mer.

Programmeringsförespråkare ser att lära sig koda som en universell färdighet som alla borde ha, till exempel förmågan att läsa och skriva eller utföra enkla matematiska ekvationer. Många regeringar runt om i världen tror också på detta och har föreslagit initiativ för att lära barn kodning vid sidan av grundläroplanen i skolor.

Precis som vi ser de kodning som nyckeln till att förbli konkurrenskraftig på en global marknad.

Hur är programmering egentligen?

Den genomsnittliga dagen i en programmerares liv är inte så glamorös som den kan se ut i filmer eller i tv-program.

Att vara programmerare kräver mycket koncentration, tålamod och en självgående attityd. Om du inte kan sitta ner och fokusera i timmar i taget, kanske du vill ompröva att göra en karriär inom datorprogrammering.

Vissa programmeringsjobb kan kräva att du arbetar på ett oregelbundet schema och är tillgänglig för att fixa buggar och lösa problem omedelbart som de visas. Andra kanske har dig att jobba från klockan nio till fem, precis som ett vanligt jobb.

Men att arbeta som datorprogrammerare kan ge dig mer frihet än vad ditt nuvarande jobb tillåter. Ett stort antal programmeringsjobb är fjärrstyrda, vilket innebär att du kan koda när du är hemma, på ett kafé eller när du blir solbränna på stranden – givet att wifi-signalen når så långt.

Är programmering verkligen rätt för mig?

Det är här du på allvar måste väga datorprogrammerarens för- och nackdelar. Kanske har du haft en orealistisk uppfattning om hur programmering är och har inte tänkt på att kodning är precis som alla andra jobb där ute – det är fortfarande hårt arbete. Men om du uppfyller följande kriterier är chansen stor att du kommer att älska varje sekund av det.

Tecken på att programmering inte är rätt för dig:

 • Du motiveras bara av pengar och är inte alls intresserad av datorer
 • Du gillar inte att sitta ner under långa perioder
 • Dina ögon blir trötta när du tittar på en sida med kod
 • Du är relativt långsam på att skriva och gör ofta många stavfel

Tecken på att programmering är rätt för dig:

 • Du beskriver dig själv som både analytisk och kreativ
 • Du har stor uppmärksamhet på detaljer
 • Du är bekväm med att arbeta med andra och arbeta ensam
 • Du har en bra grund för förståelse skriven engelska
 • Du älskar att lösa problem
 • Du älskar att alltid lära dig nya saker
 • Du anpassar dig väl till förändring
 • Du gillar att organisera information och automatisera processer

Vilka programmeringsspråk väljer jag och var ska jag börja?

Låt oss gå tillbaka till exemplet med vårt möte med den Japanska affärsmannen.

Även om engelska kan vara användbart i en affärsmiljö, kanske du upptäcker att du behöver lära dig andra språk för olika områden. Till exempel kanske du vill kunna franska för diplomati, grekiska för filosofi och tyska inom teknikområdet. Beroende på vilket område du arbetar inom, kommer du att välja ett specifikt språk för dina behov.

Du har inte tid eller förmåga att lära dig alla programmeringsspråk där ute, så du måste vara strategisk om vilka språk du kommer att lära dig. Först måste du bestämma vad ditt fokus är och vilka språk du behöver kunna för att uppnå dina personliga mål.

Även om det tekniskt sett inte är programmeringsspråk, är HTML och CSS bra språk att börja med för att börja lära sig grunderna i hur programmering fungerar. HTML och CSS är ”textmarkeringsspråk” som faktiskt är språk som vi använder för att formatera och organisera texten. Utan HTML eller CSS skulle din webbläsare inte veta om dessa ord jag skriver är en rubrik, ett stycke eller en sidfot. Den skulle inte heller veta om dessa ord skulle vara fetstilade, kursiverade, etc.

Även när vi skriver detta artikeln använder jag HTML och CSS för att hjälpa dig och din webbläsare att förstå vad vi har att säga.

Sammanfattningsvis, programmering är en högbetald karriär som kräver tålamod, dedi katjon och extremt stor uppmärksamhet på detaljer.

Lämna ett svar

Du kanske också undrar

 • Blockkedjans inverkan på programmeringens framtid

 • Hur lång tid det tar att lära sig koda?

 • Hur man lär sig koda – Hur blir man en programmerare?

 • Varför du borde lära dig programmering

 • Vad är Objektorienterad Programmering? Förklarat!

 • Vad Används Kodning till? Förklarat!

 • 15 tips vad du kan göra med kodningsfärdigheter!

 • Varför är Kodning Viktigt? Allt du bör Veta!