Vad Används Kodning till? Förklarat!

code 1076536 1280

Vad används kodning till?

Om du någonsin har använt en dator, tittat på videor på internet eller spelat ett tv-spel, är det svårt att föreställa sig att det egentligen bara är en serie bokstäver och symboler.

Kraften av en dator är att den kan bearbeta tusentals rader kod på en sekund, vilket gör att den kan exekvera ganska komplexa i nstruktioner och utföra otroliga uppgifter.

Programmering är att skriva dessa komplexa instruktioner. I den här artikeln visar vi dig vad kodning används till dagligen.

Vad är programmeringsspråk?

Programmeringsspråk är språk som människor och datorer förstår. Datorns modersmål är binärt: en otroligt lång sträng med 1:or och 0:or. Det är nästan omöjligt för människor att läsa eller skriva på detta binära språk, så istället har vi skapat olika programmeringsspråk för att kommunicera med datorer. Eftersom datorer inte kan tolka mänskliga språk måste vi möta dem halvvägs.

Vad gör kodare?

Eftersom du inte bara kan berätta för en dator vad du vill på engelska behöver du en kodare för att tolka det åt dig.

Kodare är personer som kommunicerar idéer och instruktioner till datorn, skapar webbsidor, spel, andra program och applikationer som visas på skärmen.

De vet exakt vad de ska säga till en dator och hur man säger det för att göra maskinen förstår.

Här är några fantastiska saker att göra med kodning:

 • Skapa och designa webbplatser
 • Bygga mobilappar
 • Utveckla stationära appar
 • Utveckla videospel
 • Skapa och underhålla databaser
 • Automatiska uppgifter
 • Maskininlärning
 • Lösa komplexa uppgifter
 • Skapa artificiell intelligens
 • Utför statistisk analys

Och listan fortsätter…

Om du’ är intresserad av någon av dessa eller om du vill göra dessa saker som jobb, att lära dig grunderna i programmering kommer definitivt att vara en viktig färdighet för dig.

Var kan vi se kodning eller effekterna av kodning i verkligheten?

Kort sagt: nästan överallt. Nästan överallt, förutom i orörda naturlandskap, är vi omgivna av enheter och teknologier som kräver programmering för att fungera.

I en storstadsmiljö programmeras nu gatubelysning och trafikledning, precis som hastighetsmätare, displayer och elektroniska informationsskyltar.

Fler och fler saker i bilar styrs av program som körs i bakgrunden, och även om du tar din bil till en mekaniker är chansen stor att de kör mjukvarudiagnostik på den.

Programkoder körs i bakgrunden när du betalar med ditt kreditkort, ställ in kopians nummer på kopiatorn, eller när du slår in en åtkomstkod någonstans.

I våra hem finns det många hushållsmaskiner som är resultatet av kodarnas komplexa arbete.

Ställa in temperaturen på en smart ugn, justera temperaturen på en termostat— det här är små saker som du inte skulle tänka på, men de kan inte föreställas utan programmering. Sättet som en tvättmaskin kontrollerar vattentemperatur, tvätttid, centrifugeringscykel etc. är också programmerat.

Till exempel robotdammsugare som blir allt vanligare idag använder teknik som är tillräckligt komplex för att upptäcka föremål i sin miljö och undvika dem. Det går inte att undkomma de programmerade operationerna även i en hiss, med många rader kod som körs i bakgrunden för att navigera mellan våningarna.

Vad kan jag uppnå genom att lära mig hur man kodar?

I takt med att vi förlitar oss mer och mer på datorer i vårt dagliga liv växer vikten av datorprogrammering och kodning.

Under de närmaste åren kommer datorprogrammering att finnas i nästan alla områden, och om du kan koda kommer det definitivt att ha en positiv inverkan på din karriär. Du kan använda dina programmeringskunskaper inom områden som copywriting, analys, management, ingenjörs- och mjukvaruutveckling, bara för att nämna några.

Till exempel anser programmeringsförespråkare nu kodning som en grundläggande färdighet vid sidan av att skriva, läsa och utföra enkel matematisk operationer.

Hur kan jag använda programmering om jag inte kan koda?

Om du har några programmeringskunskaper kan du använda dem på många olika sätt. Till exempel kan statistisk analys för ett examensarbete göras mycket enklare om du kan några programmeringsknep.

Vem som helst kan också dra nytta av att kunna sätta ihop en snygg hemsida, antingen för sig själv eller för andra, om ett företag, hobbyprojekt, band eller vad som helst.

Om du kan hantera stora mängder data med Python, eller om du är bra på databaser och kan SQL, kan dessa färdigheter komma till nytta inom alla administrativa områden.

Om du är intresserad av grafik, kanske webbdesign eller liknande kreativa områden, kommer du definitivt att ha nytta av att veta lite om den tekniska bakgrunden och hur det du har designat kommer att visas och sättas i rörelse. Om du kan göra det själv är det ännu bättre!

Färdighetsutveckling genom programmering

När du lär dig programmering är det inte bara programmering du kommer lära sig. Du kan också utveckla några andra färdigheter som:

 • Analytiskt tänkande
 • Att bryta ner problem
 • Planeringsfärdigheter

Till exempel när du arbetar med andra i ett projekt, kommer du att lära dig hur du samarbetar med dem, och din kommunikationsförmåga kommer också att utvecklas. Om du utvecklar en komplicerad mjukvara eller ett datorprogram måste du dokumentera ditt arbete så noggrant som möjligt.

Att lära sig programmera handlar inte bara om att sätta ord på skärmen i en viss ordning, det handlar också om att helt förändra hur du tänker. Och det är en värdefull färdighet inom alla områden i den moderna världen.

Varför är det fördelaktigt att lära barn grunderna i programmering?

Framtiden tillhör teknik och automatiserade processer. Som du har läst i den här artikeln finns programmerade processer runt omkring oss idag, de finns överallt. Det är ganska säkert att programmerare kommer att fortsätta att efterfrågas i framtiden.

Men inte alla vill vara programmerare eller arbeta specifikt inom detta område, utan en grundläggande kunskap om programmering, en grundläggande förståelse för de grundläggande funktionerna och en bakgrund av tekniska verktyg kan ge dig en fördel och förtroende inom alla andra områden.

Det finns många yrken som kan dra nytta av vissa programmeringsfärdigheter, databashanteringsfärdigheter eller processautomatiseringsfärdigheter, så barn kommer bara att tjäna på att lära sig grunderna i programmering.

Programmeringslogik och algoritmisk tänkande är bland framtidens grundläggande färdigheter , och de hjälper också till att utveckla problemlösningsförmåga och kreativitet.

Lämna ett svar

Du kanske också undrar

 • En Kort Introduktion till Programmering – En Guide

 • Hur lång tid det tar att lära sig koda?

 • Hur man lär sig koda – Hur blir man en programmerare?

 • Varför du borde lära dig programmering

 • Vad är Objektorienterad Programmering? Förklarat!

 • 15 tips vad du kan göra med kodningsfärdigheter!

 • Varför är Kodning Viktigt? Allt du bör Veta!