Vad kan du göra med kodning?
När vi förlitar oss mer och mer på datorer i våra dagliga liv, är det viktigt med datorprogrammering och kodning växer.
Under de närmaste åren kommer datorprogrammering att finnas inom nästan alla områden, och om du kan koda kommer det definitivt att ha en positiv inverkan på din karriär. Du kan använda dina programmeringskunskaper inom områden som copywriting, analys, management, ingenjörskonst och mjukvaruutveckling, bara för att nämna några.
Programmeringsförespråkare betraktar nu fullt ut kodning som en grundläggande färdighet vid sidan av att skriva, läsa och utföra enkla matematiska operationer.
Här är några fantastiska saker du kan göra med programmering:
Webbutveckling Om du kan programmera, och du kan programmeringsspråken HTML, CSS och JavaScript, kan du skapa vackra, moderna webbplatser, antingen för eget bruk eller som webbutvecklare, för dina kunder.
Mobilappar
Vi använder våra telefoner i fler och fler situationer, du kan nu betala med din telefon istället för ett kreditkort, plan en cykelrutt och mät din prestation, styr smartklockor från din telefon, beställ mat och så vidare. Allt detta kräver mobilappar, och om du kan programmera kan du utveckla en mobilapp för att implementera vilken cool idé som helst. Skrivbordsapplikationer
Det är sant att du måste ha för att utveckla stationära appar några seriösa programmeringskunskaper i programmeringsspråk som C++, C# eller Java, men det är inte omöjligt att göra, eftersom även de som utvecklade Microsoft Word eller Adobe-produkter (Photoshop, Illustrator) var tvungna att börja någonstans.
Spelutveckling
Är du intresserad av spel? Vill du vara en del av utvecklingen av ett fantastiskt spel, och inte bara spela med det? Med programmeringskunskaper är detta möjligt. Om du kan programmera på hög nivå i till exempel C++ kan du ingå i ett spelutvecklingsteam.
Bygga och hantera databaser
Små databaser kan hanteras utan några programmeringskunskaper. Olika funktioner används dock även i ett Excel-kalkylblad om man vill extrahera information mer effektivt. Men för att bygga, underhålla och använda en större databas är viss kunskap om programmeringsspråk som PHP eller SQL mycket användbar, eller i vissa fall nödvändig.
Automation Det kan finnas uppgifter i ditt arbete eller vardag som du gör om och om igen, och det skulle göra ditt liv mycket lättare om de automatiskt ”gjorde sig själva”.
Dessa uppgifter kan inkludera att skicka e-post, göra inlägg på sociala medier eller till och med slå på eller stänga av värmen baserat på väderprognosen.
Om du kan lite programmering kan du automatisera alla dessa saker.
Statistisk analys
Programmeringskunskaper kan hjälpa dig att ta statistisk analys till en professionell nivå. Med kunskap om Python eller R kan du förbättra all forskning eller analys med fantastisk statistik.
Sysadmin jobb
Systemadministratörer (sysadmins, ibland med stora bokstäver som SysAdmins) ansvarar för drift, underhåll och tillförlitlig funktion av servrarna. Deras arbetsuppgifter inkluderar installation och support av system, hantering av driftstopp och andra problem. Jobbet innebär vanligtvis en del programmering: skriva program (skript) som automatiserar regelbundna, repetitiva uppgifter.
DevOps
En DevOps-ingenjör (ibland stavat devops) spelar en övergångsroll mellan hårdvaruuppgifterna för en administratör och en utvecklares programvaruuppgifter. De kan vara utvecklare som är involverade i installation, testning och drift av infrastrukturen och support från användarna, eller systemadministratörer som är mer säkra på att programmera, granska, uppdatera och uppgradera koden.
Datavetenskap
Datavetenskap är en komplex disciplin som kombinerar matematik, statistik, maskininlärning, programmeringsförmåga, presentationsförmåga och expertis inom ett specifikt forskningsområde. Det handlar om att utveckla modeller för att göra förutsägelser baserade på informationen som härrör från data.
Utveckling av artificiell intelligens
Artificiell intelligens är det vetenskapsområde som söker forskning och utveckla maskiner som kan fatta autonoma beslut baserat på stora mängder data. Den gör detta genom att använda maskininlärningsmetoder.
AI styr självkörande bilar (t.ex. Tesla Autopilot), robotar som kan känna av sin miljö (t.ex. Boston Dynamics-robotar) och digitala assistenter som kan känna igen rösten och tolka tal, som Siri eller Alexa.
Konst och programmering
Du kanske inte tror det, men konstnärlig ambition och kodning kan gå hand i hand. Om du är intresserad av generativ konst och kodningskonst, bli inspirerad av artiklarna nedan:
- Generativ konstguide
- Hur arbetande teknik förbättrade mina konstfärdigheter
- Kodningskonst
Teknik
Studenter inom ingenjörsvetenskap (el, mekanik, transport, mekatronik, etc.) studerar nu också programmering, och du kan dra nytta av från att kunna programmera om du väljer teknik som studieområde.
Vetenskaplig forskning och programmering
Vetenskaplig forskning involverar ofta analys och modellering av stora mängder data, vilket kräver användning av vissa programmeringsspråk. Om du är intresserad av naturvetenskap kan det vara en bra idé att komplettera dina studier med programmering.
På gränserna för humaniora – programmering och humaniora
Du kanske tror att programmering och humaniora är väldigt långt ifrån varandra, men det är de inte – det finns många punkter av konvergens och gemensamma grunder. Några exempel är språkteknik (automatisk översättning, taligenkänning, stavningskontroll), litterära textdatabaser, sökbara databaser med historiska dokument, corpora som innehåller miljontals ord för språklig, social, etnografisk eller annan forskning.
Om du är intresserad av någon av dessa och vill göra dem för att leva och sedan lära dig grunderna i programmering är definitivt en viktig färdighet för dig.
Om du är intresserad av olika yrken inom IT-området, läs vår artikel ”Är det någon skillnad mellan en programmerare och en mjukvaruutvecklare?”, där vi tittar på de mest populära IT-yrkena och vad var och en gör och vad de använder sina programmeringskunskaper till.
Vad kan man göra med kodning om man inte jobbar som programmerare?
Om du har lite programmering färdigheter kan du använda dem på många sätt, även om du inte vill göra en karriär inom programmering. Till exempel kan statistisk analys för ett examensarbete göras mycket enklare om du kan några programmeringsknep.
Vem som helst kan också dra nytta av att kunna sätta ihop en snygg hemsida, antingen för sig själv eller för andra, säg om ett företag , hobbyprojekt, band eller vad som helst.
Om du kan hantera stora datamängder enkelt med Python, till exempel, eller om du är en databasexpert med kunskap om SQL, kan det komma väl till pass inom alla administrativa områden.
Om om du är intresserad av grafik, webbdesign eller liknande kreativa områden, kommer du definitivt att ha nytta av att veta lite om den tekniska bakgrunden och hur det du har designat kommer att visas och sättas i rörelse. Om du kan göra det själv, ännu bättre!
Färdighetsutveckling genom programmering Att lära sig programmera handlar inte bara om att lära sig programmera. Du kan också utveckla andra viktiga färdigheter, såsom analytiskt tänkande, problemlösning, planering, precision och uthållighet.
När du arbetar med andra i ett projekt lär du dig att samarbeta och utveckla din kommunikationsförmåga. Om du utvecklar en komplex mjukvara eller datorprogram behöver du dokumentera ditt arbete så noggrant som möjligt, förutom noggrann planering, och det är färdigheter som kan appliceras på många områden i livet.
Sammanfattning
Att lära sig programmera är inte bara en fråga om att sätta ord på skärmen i en viss ordning, men också att helt förändra ditt sätt att tänka. Genom problemlösning utvecklar du även din kreativitet och uthållighet. Och det är en värdefull färdighet inom alla områden i den moderna världen